Domžale postajajo resen evropski tekmec. Na dosedanjih štirih tekmah s Floro in Valurjem so vsakič dosegle zmago, denarna nagrada v višini 660.000 evrov pa je pomirila tudi vodstvo kluba, saj lahko novo sezono že sredi julija označijo za uspešno. Domžale v zadnjih letih žanjejo sadove načrtnega dela z mladimi igralci, kar jim prinaša dosežke tudi v članski konkurenci.

Nemci že spoznali domžalsko moč

Lani so Domžale še pod vodstvom Luke Elsnerja spektakularno ugnale West Ham, njihov letošnji tekmec v predzadnjem krogu kvalifikacij za evropsko ligo pa bo prav tako cenjeni bundesligaš Freiburg. Nemški predstavniki ničesar ne prepuščajo naključju, zato so si v četrtek zvečer ob Kamniški Bistrici s tribune ogledali vrednost slovenskih pokalnih zmagovalcev. »Verjamem, da bomo tudi proti Freiburgu tekmovalni. Že zelo zgodaj smo ujeli tekmovalni ritem, medtem ko so Nemci šele začeli priprave. Morda pripravimo senzacijo,« pravi trener Simon Rožman, ki se je temeljito pripravil na oba dosedanja nasprotnika v kvalifikacijah.

Največja težava domžalskega moštva je utrujenost, zato je nemogoče zadržati enak ritem vso tekmo. Na povratni tekmi z Valurjem je bil najšibkejši domžalski člen Matija Širok, ki je zakuhal oba islandska zadetka, v drugem polčasu pa je gostom podaril priložnost, da bi pobegnili celo na 3:1. Rožman bi ga zamenjal, če bi imel primerno zamenjavo, vendar je klop prekratka, kar se pozna ob visokem ritmu dveh tekem na teden.

Ostane manj kot tretjina

Gorica je v svoji sedemnajsti evropski sezoni odigrala 52. tekmo, po Panathinaikosu in AEK, ki sta jo izločila pred leti, je bil kakovostnejši tudi njihov tretji grški tekmec Panionios. Grki so zelo hitro izpolnili načrt gostovanja v Sloveniji, katerega glavni poudarek je bil zgodnji zadetek. Z njim so tako rekoč povsem zaprli povratni dvoboj. »Po vodstvu smo tekmo uspešno nadzirali. Izkoristili smo več več priložnosti kot v Atenah in to je bila tudi glavna razlika v primerjavi s prvo tekmo,« je izpostavil novinec med vratnicami grške ekipe Dravograjčan Matic Kotnik. Prejel je sicer prva zadetka v novem dresu, ki pa sta bila zgolj lepotni napaki napredovanja v tretji predkrog, kjer lani peto grško ekipo čaka izraelski podprvak Maccabi Tel Aviv, ki je lanski pohod v skupinski del lige Evropa začel z zmago proti Gorici.

Goričani torej nimajo kvalitete za enakovrednejše merjenje moči z ekipo z vrha grškega nogometa. Če so po prvi tekmi vzroke za poraz iskali v nepotrebnih napakah, so morali po povratni priznati, da je Panionios vendarle v vseh pogledih previsoka ovira. »Predstavili so se s kakovostjo in hitrostjo, mi pa smo bili preveč neučakani in taktično nezreli,« je priznal trener Miran Srebrnič, ki mu ob odsotnosti ključnih igralcev (Boben, Kavčič, Jogan) ni uspelo sestaviti zanesljive obrambe.

Goriška evropska sezona je končana, sledita tekmovalni in finančni obračun s seštevanjem, koliko bo ostalo od Uefine nagrade. »Manj kot tretjina,« sporoča direktor kluba Sebastjan Komel, s katerim bomo daljši pogovor objavili v torkovi številki Dnevnika.