Požar na širšem območju Splita še ni omejen, razmere pa nadzorujejo, je danes povedal poveljnik splitskih gasilcev Ivan Kovačević. Zaradi požara na severni strani planine Mosor je bil Split sicer še vedno v dimu, gorelo je v bližini Šestanovca, kamor so napotili tudi vojsko ter na območju krajev Srinjin in Tugare. Na območju Splita in okolice je bilo na delu okoli 200 gasilcev in vojska, pomagala so jim letala. Ogenj je od nedelje uničil več kot 4500 hektarjev zemljišč, več hiš in nekaj avtomobilov. Poškodovanih je bilo okoli 80 ljudi, med njimi največ gasilcev. Po Kovačevićevih besedah pa ogenj ne ogroža več ljudi niti objektov in ni razloga za paniko.

Dim z Mosorja je Splitčane prestrašil, saj so se bali, da je spet zagorelo na bližnjem odlagališču odpadkov Karepovac, ki bi bilo v primeru požara lahko prava ekološka bomba. Toda po Kovačevićevih besedah od tam nevarnost ne grozi, smrad, ki se je razširil, pa je posledica izhlapevanja vode, s katero so zalili odlagališče, da bi preprečili širjenje ognja in eksplozije nevarnih plinov.

Vzrok še neznan

V hrvaškem elektrogospodarstvu so zanikali, da bi požar pri kraju Tugare v ponedeljek zgodaj zjutraj izbruhnil zaradi iskre iz daljnovoda. Kot je povedal direktor distribucije Miroslav Mesić, je ogenj izbruhnil 45 minut čez polnoč, do okvare na daljnovodu pri viru požara pa je prišlo deset minut pozneje. Zato menijo, da požar ni bil posledica iskre iz daljnovoda, pač pa prej obrnjeno. Mnogi prebivalci so prepričani, da je bil požar podtaknjen, a za te trditve za zdaj še ni nobenih dokazov. Vodja protipožarne letalske enote Davor Turković je povedal, da so bili piloti nad razsežnostjo ognjenih zubljev šokirani. Policija ugotovitev svoje preiskave o vzroku za požar, ki je ogrožal vzhodna predmestja Splita, še ni objavila.

Po navedbah tamkajšnjega notranjega ministrstva je danes v Črni gori divjalo najmanj 15 požarov. Pet na polotoku Luštica, gorelo je tudi v več vaseh blizu Tivata in Hercegnovega, blizu Cetinj, Nikšića in prestolnice Podgorica. Pri gašenju požara na polotoku Luštica, s katerim se borijo od nedelje in so morali evakuirati več sto turistov in domačinov, so jim priskočili na pomoč tudi iz tujine, in sicer z gasilskima letaloma iz Ukrajine in Izraela ter helikopterjema iz Švice in Bolgarije. Danes se je ognjena stihija zaradi oslabljenega vetra sicer nekolika umirila.