Po tisoče prepotovanih kilometrih, štirih turnirjih na treh celinah, 12 odigranih tekmah in le enem porazu so slovenski odbojkarji minuli mesec prepričljivo slavili zmago v drugem kakovostnem razredu svetovne lige. A če je zmagovalec v preteklosti napredoval v najvišji rang tekmovanja, je dokončno postalo znano, da bo Slovenija ostala brez zaslužene in trdo prigarane nagrade. Indici, ki so se prvič pojavili že v času nastopov izbrancev selektorja Slobodana Kovača v letošnji svetovni ligi – da Mednarodna odbojkarska zveza ukinja do zdaj poznani format tekmovanja – so se namreč izkazali za resnične.

Pri OZS so potrditev dobili kar iz prve roke, potem ko je predsednik Metod Ropret pretekli petek v Lozani obiskal prvega moža Mednarodne odbojkarske zveze Aryja Graco. »Kot resnična so se izkazala namigovanja, da se svetovna liga FIVB World League ukinja in jo nadomešča novo, komercialno tekmovanje. V njem bo nastopalo 16 reprezentanc, med katerimi za zdaj ni slovenske reprezentance,« so sporočili iz Odbojkarske zveze Slovenije.

Če držijo navedbe, ki so jih tuji mediji prvič zapisali že pred tedni, naj bi imele v prihodnosti poleg odbojkarskih velesil nastop zagotovljene tudi izbrane vrste, ki se po kakovosti uvrščajo v drugi (Kitajska, Avstralija, Japonska, Južna Koreja) ali celo tretji kakovostni razred svetovne lige (Nemčija). Pri tem je jasno, da bo FIVB v novem tekmovanju dajala prednost izključno komercialnim komponentam, ki jih opredeljuje velikost trga in ne športni rezultati. »Delegacija OZS je tako načinu ustanovitve novega tekmovanja kot tudi njegovemu sistemu izrazila svoje nasprotovanje. V naslednjih dneh bo OZS posredovala FIVB svoja pravna in poslovna stališča, ki bodo osnova za nadaljnje pogovore,« so še zapisali pri domači zvezi, kot skrajni ukrep za zaščito svojih interesov pa navedli tudi možnost vložitve tožbe proti FIVB pred Mednarodnim športnim razsodiščem (CAS) v Lozani.

Zdajšnji dogodki sicer močno spominjajo na tiste izpred dveh let, ko slovenski odbojkarji kot zmagovalci evropske lige od FIVB niso prejeli povabila na žreb svetovne lige. A če se je mednarodna odbojkarska organizacija tedaj še spametovala in Slovenijo na koncu uvrstila na seznam udeležencev svetovne lige, se ponovitev takšnega scenarija v tem trenutku zdi precej manj mogoča. Veliko bolj verjetno je, da bo FIVB prekršila svoja pravila in s tem povzročila škandal, s katerim bi med drugim močno omajala svojo verodostojnost.