Na sodiščih se je začelo enomesečno zatišje, do 15. avgusta bodo namreč sodne počitnice. Toda delo ne bo povsem zastalo. Tako se bo danes začelo sojenje 20-letnemu Alešu Olovcu in 29-letnemu Martinu Kovaču zaradi umora 26-letnega Andreja Cekute v noči na 13. februar v naselju Žabjek pri Podbočju.

Grozljivo znašanje nad žrtvijo si je na facebooku v nekaj urah ogledalo več kot 232.000 ljudi, preden so posnetek umaknili s spleta. Policisti so osumljenca prijeli še isto noč, kakšno uro po prejetem sporočilu, da se po facebooku predvaja grozovito nasilje. Na kraju dogodka so naleteli tudi na hudo ranjeno žrtev, ki je nekaj ur pozneje zaradi hudih poškodb možganov s krvavitvami v možgansko deblo umrla v ljubljanskem kliničnem centru.

Začetek sojenja 87-letniku

Dvojica je zdaj obtožena umora, storjenega na grozovit način, in kaznivega dejanja neupravičenega snemanja. Na predobravnavnem naroku navedb iz obtožnice nista priznala, zato se bo zdaj začelo klasično sojenje z zagovorom in izvedbo dokazov. Za umor jima grozi najmanj 15 let zapora, za snemanje pa še dodatno leto. Sodnica je do konca meseca razpisala tri obravnave.

Prav tako se bo kljub sodnim počitnicam danes v Kranju nadaljevalo sojenje Sandi Alibabić in Mirzanu Jakupiju v tako imenovani zadevi Jeseniška deklica. Na istem sodišču se bo ta teden nadaljevalo tudi sojenje Metiju Plavi zaradi izsiljevanja. Na ljubljanskem sodišču bodo v sredo opravili predobravnavni narok za Jana Kočića, obtoženega nevarne vožnje v cestnem prometu, za kar mu grozi od enega do dvanajst let zapora. Kočić je marca na Celovški cesti v Ljubljani do smrti zbil 20-letno kolesarko. Z audijem A7 naj bi divjal z najmanj 120 kilometri na uro in prevozil rdečo luč. V Mariboru pa se bo v četrtek vendarle začelo sojenje Ivanu Grobinu, ki naj bi 28. januarja v mariborski mestni četrti Tabor ustrelil zunajzakonsko partnerico. Izvedenec je namreč ocenil, da je 87-letnik sposoben spremljati sodni proces.

Procesni roki ne tečejo

V vseh teh primerih gre za nujne kazenske zadeve, saj so obtoženci v priporu. Med sodnimi počitnicami nemoteno opravljajo tudi preiskave in sojenja v kazenskih zadevah tujcev, ki ne prebivajo v naši državi. Tečejo tudi postopki v zadevah zavarovanja, nepravdnih in izvršilnih zadevah v zvezi z vzgojo in varstvom otrok ter preživninskimi obveznostmi, nepravdnih zadevah o pridržanju oseb v psihiatričnih ustanovah, menični in čekovni protesti ter menične tožbe, spori za objavo popravka objavljene informacije in popisi zapustnikovega premoženja, zadeve prisilne poravnave in stečaja.

V tem času sodišča sodnih pisanj ne vročajo, procesni roki pa ne tečejo. Če je bilo v tem obdobju vročeno sodno pisanje, začnejo teči procesni roki prvi dan po sodnih počitnicah. Vlaganje zemljiškoknjižnih predlogov ter vlaganje predlogov za izvršbo prek COVL poteka nemoteno, vendar sklepov strankam ne bodo vročali, razen v zadevah zavarovanja. Čas uradnih ur na sodiščih ostaja nespremenjen.