»Ne priznam krivde.« Tako sta se danes na predobravnavnem naroku izrekla 20-letni Aleš Olovec in 29-letni Martin Kovač, po tem ko so ju iz celjskih priporov na krško okrožno sodišče pripeljali s petnajstminutno zamudo. Medtem ko se je Olovec ves čas skrival pod kapuco, je Kovač tu in tam vendarle dvignil glavo, pogledal proti sodnici Cvetki Ogorevc Sotelšek in s pogledom nekajkrat ošinil tudi novinarje. Ker krivde za kaznivi dejanji umora in neupravičenega snemanja, oboje v sostorilstvu, nista priznala, ju čaka najbrž kar dolgotrajno sojenje. Za umor jima grozi najmanj 15 leta zapora, za snemanje še dodatno leto. Prvo obravnavo je sodnica, ki jima bo sodila sama, razpisala za 19. julij in nato do konca meseca še dve obravnavi.

Kot smo poročali, sta policija in tožilstvo najprej preiskovala kaznivo dejanje povzročitve posebno hude telesne poškodbe s smrtnimi posledicami, nato pa se je tožilka Mateja Roguljič odločila za prekvalifikacijo v kaznivo dejanje umora. »V preiskavi so bili pridobljeni posamezni dokazi, na podlagi katerih sem ocenila, da je utemeljeno očitati jima hujše kaznivo dejanje,« je dejala. »Kot ste videli, priznanja krivde ni bilo, kot tudi ne nobenih aktivnosti do zdaj v zvezi s tem,« je odvrnila na vprašanje, ali sta obtoženca morda med preiskavo dejanje priznala.

Zagovornika zahtevala izločitev sodnice

Olovčev zagovornik Dušan Dornik je zahteval izločitev sodnice, ker je predsedovala zunajobravnavnemu senatu, ko je ta konec aprila odločal o podaljšanju pripora obtožencema. Njegovi zahtevi se je pridružil tudi Kovačev zagovornik Dušan Medved. Vendar je sodnica zahtevo zavrnila kot neutemeljeno.

Grozljivka, ki se je dogajala v noči z 12. na 13. februar letos v naselju Žabjek pri Podbočju in si jo je na facebooku v nekaj urah ogledalo več kot 232.000 ljudi, preden so jo umaknili s spleta, se je končala s smrtjo 26-letnega Andreja Cekute. Policisti so oba osumljenca prijeli še isto noč, le kakšno uro po prejetem sporočilu, da se po facebooku predvaja grozovito nasilje. Na kraju dogodka so naleteli tudi na hudo ranjeno žrtev, ki je nekaj ur pozneje zaradi hudih poškodb možganov s krvavitvami v možgansko deblo umrla v ljubljanskem kliničnem centru.

»Obtoženca sta drugemu vzela življenje na grozovit način. S pestmi sta ga močno udarjala po glavi in telesu, ga brcala, zbila na tla ter večkrat brcnila v glavo, mednožje, ga metala po tleh in se nad njim izživljala dlje časa,« je zapisano v obtožnici. Z neupravičenim snemanjem naj bi obtoženca s tem, ko sta verbalno in fizično obračunavanje neposredno predvajala na facebook profilu, občutno posegla v njegovo zasebnost in kršila njegovo dostojanstvo.

Že prej naj bi posneli “pretep za šalo”

Obtoženca in žrtev so tiste noči najprej družno popivali. Nato je zaradi neumestne pripombe na račun Olovčeve matere, na katero je bil obtoženi zelo navezan, prišlo do fizičnega obračunavanja. V zagovoru v preiskavi sta obdolženca dejanje obžalovala in hkrati dejala, da se nista zavedala, da ima lahko njuno dejanje tako hude posledice. Povedala sta, da je že nekaj ur pred usodnim dogodkom prišlo do pretepa »za šalo« v stilu »kdo je močnejši«, kar so prav tako posneli in okoli 20. ure predvajali po facebooku.

Prav v zvezi s telefonskim snemanjem želi Kovačev zagovornik na obravnavi zaslišati izvedenca za preiskavo elektronskih naprav. »Želimo razjasniti, kaj vse se je 12. februarja in v noči na 13. februar 2017 snemalo s telefonom in se shranjevalo na vse tri Olovčeve profile glede na izjavo obeh obtožencev, da se je tistega večera večkrat snemalo tudi pretepanje med Olovcem in Cekuto, in to na željo slednjega. Gre predvsem za morebitne posledice, ki bi jih lahko Cekuta utrpel že pred obravnavanim dogodkom,« je pojasnjeval Medved, ki poleg v preiskavi angažiranih izvedencev predlaga tudi zaslišanje novih.

Dornik je predlagal zaslišanje treh prič, ki naj bi kaj več povedale o življenju in obnašanju Aleša Olovca. Prav gotovo pa obtožencema ne bo šlo v prid dejstvo, da so v Nacionalnem forenzičnem laboratoriju na njunih oblačilih in obutvi odkrili sledove žrtvine krvi.