Zakaj morajo že v tretje ponavljati razpis za najem kavnega paviljona v Češminovem parku, na občini Domžale ne želijo ugibati; so pa na tretjem razpisu, ki se izteče 21. julija, kljub temu zahtevano najemnino zmanjšali za polovico. Ta zdaj znaša v poletnih mesecih 564 evrov, od novembra do maja pa 352 evrov mesečno.

Prvi razpis so objavili na začetku prejšnjega meseca. »Prejeli smo eno prijavo, ki ni bila realizirana zaradi osebnih razlogov potencialnega najemnika. Na drugem razpisu nismo prejeli ustrezne ponudbe,« povedo na občini in dodajo, da so najemnino, ki je bila določena z uradno cenitvijo, tokrat znižali zaradi zmanjšanega obsega najemnih površin in neuspelih prejšnjih dveh razpisov. Najemno pogodbo bodo sklenili za deset let. Najemnik bo moral poskrbeti za kakovostno in raznovrstno ponudbo gostinskih storitev, ki bo usklajena z lokacijo, namenom in ambientom Češminovega parka. Če bo treba, bodo razpis ponovili tudi v četrto, še pravijo na občini.

Pestra gostinska ponudba

Kavni paviljon obsega približno 34 kvadratnih metrov velik bar in prostor za mize, deset kvadratnih metrov veliko klet in več kot 200 kvadratnih metrov pokrite terase, javno dostopen WC pa je v souporabi. Paviljon se bo lahko uporabljal izključno za gostinsko dejavnosti s spremljevalno ponudbo, oprema gostinskega vrta pa mora biti premakljiva, da se lahko v primeru intervencije odstrani, so jasni na občini. Tudi obratovalni čas bo podrejen njihovim potrebam, a bodo z dogovorom možna določena odstopanja. Poseben režim bo veljal v času obratovanja letnega kina in drugih prireditev, ki bodo v priljubljenem domžalskem parku.

Brezplačen poletni kino dobro obiskan

Paviljon brez najemnika tako trenutno služi skladiščnim potrebam občine in Kulturnega doma Franca Bernika Domžale, ki organizira v parku že peto sezono brezplačnih poletnih filmskih večerov. Ta četrtek bo na programu drama Mesečina, v petek triler Nočne ptice, poletno filmsko sezono pa bodo v soboto sklenili s priljubljeno gorenjsko komedijo Pr' Hostar. Vse predstave se začnejo ob 21.30.

Programski vodja Mestnega kina Domžale Jure Matičič pravi, da so vse filmske predstave, pogovori z avtorji in druge spremljajoče prireditve poletnega kina zelo dobro obiskane. Na otvoritvenem koncertu filmske glasbene klasike Godbe Domžale se je zbralo več kot 700 obiskovalcev, filmske predstave pa si ogleda od 300 do 450 gledalcev, ki jim je na voljo 200 sedežev. Kajpak si drugi prinesejo s seboj svoje sedeže ali pa na travi razprostrejo odeje za piknik. In čeprav je kavni paviljon še brez najemnika, v kulturnem domu ob vsaki projekciji poskrbijo za mobilno gostinsko ponudbo. »Pivo, čips in kokice, ki so v mestnem kinu prepovedani, so v poletnem kinu v Češminovem parku celo zaželeni,« pravi Jure Matičič.

Direktorica KD Franca Bernika Cveta Zalokar Oražem pa dodaja, da jih aktiviranje kavarne kar malo skrbi, saj bodo s tem najbrž izgubili prostor, v katerem je med potekom letnega kina varno shranjen velik in dokaj drag filmski projektor. Tudi sedeže in drugo opremo zdaj hranijo kar v paviljonu. »Bojim se, da bo odprtje kavarne pomenilo konec našega letnega kina v Češminovem parku. Žal o letnem kinu in tehničnih potrebah v zvezi s tem ni nihče razmišljal pred začetkom investicije v kavarno,« pravi Cveta Zalokar Oražem.