Mejniki, ki jih postavlja Roger Federer, najboljši teniški igralec vseh časov, so neverjetni. Osmi wimbledonski naslov je osvojil brez izgubljenega niza v sedmih dvobojih, potem ko je bil v finalu tudi Hrvat Marin Čilić brez moči. Švicar je svoj 19. turnir največje četverice osvojil pri 35 letih, letos pa je bil najboljši že na drugem od treh največjih turnirjev. Z osmo posamično zmago v Londonu je postal najuspešnejši teniški igralec vseh časov, potem ko je pustil za seboj svojega nekdanjega vzornika Američana Peta Samprasa. Z devetimi posamičnimi lovorikami je najuspešnejša igralka v Wimbledonu Martina Navratilova.

Marin Čilić po finalu ni mogel zadržati solza. Bil je ponosen na dvotedenski turnir, v katerem se je v enajstem poskusu po treh zaporednih četrtfinalnih porazih prvič uvrstil v polfinale, nato v finale. Zaradi žuljev na levi nogi je v drugem nizu zahteval medicinsko pomoč. »Opravičujem se vsem navijačem, ki so stiskali pesti zame. Iskreno vam povem, da sem v finalu iztisnil vse od sebe, a v takšnem stanju se nisem mogel bolj enakovredno meriti z Rogerjem. Pred tem sem igral svoj najboljši tenis doslej, za kar je zaslužna moja ekipa. Upam, da bom imel še kdaj priložnost tekmovati v wimbledonskem finalu,« je povedal Marin Čilić, ki je pred finalom prejel zanimivo sporočilo zadnjega hrvaškega wimbledonskega zmagovalca in njegovega nekdanjega trenerja Gorana Ivaniševića. Splitčan je Čilića motiviral s sporočilom, da je pred osvojitvijo lovorike trikrat izgubil v finalu, a se tega ljudje ne spominjajo. Vsi govorijo o tebi le, ko osvojiš turnir. Ni zaleglo…

Federer preseneča samega sebe

Federer je po polfinalni zmagi proti Tomasu Berdychu razlagal, da ni več obremenjen z lovorikami ter da je njegov največji cilj v življenju, da bo dober mož in oče štirih otrok, vendar je v finalu vnovič pokazal svoj najboljši obraz. »Tudi sam sebe presenečam,« je priznal Roger Federer. »Kar ne morem verjeti, da sem osvojil že toliko lovorik. Ko sem leta 2014 in 2015 izgubil v finalu z Novakom Đokovićem, sem si želel, da bi imel še kdaj priložnost za zmago. Priložnost sem s trdim delom dočakal in jo izkoristil. Nikoli mi ne bi uspelo kaj takšnega brez strokovne ekipe in žene Mirke,« je razlagal Federer.

Švicarski veteran se je po daljši odsotnosti drugič letos zmagovito vrnil na teniška igrišča. Januarja je osvojil odprto prvenstvo Avstralije, potem ko ni tekmoval od lanskega poraza v polfinalu Wimbledona proti Milošu Raoniću. Po uspešnem nadaljevanju sezone in dvema zmagama na turnirjih serije masters v ZDA se je marca odločil, da bo izpustil peščeno sezono. Sprva je sicer dejal, da se bo vrnil v Rolandu Garrosu, nato pa izpustil pariški turnir ter se pripravil na svojega najljubšega. Igre Rogerja Federerja na igriščih All England Cluba v minulih dveh tednih so bile med najboljšimi doslej. »Takoj bi se znova umaknil s teniških igrišč, če bi imel zagotovilo, da se bom zmagovito vrnil. Kar mi uspeva, je res neverjetno. Za zdaj je moja največja želja, da bom prihodnje leto v Wimbledonu dostojno branil lovoriko,« odgovarja Federer.

Prva krona Garbine Muguruza

Rezultat ženskega finala, ki ga je s 7:5, 6:0 dobila Garbine Muguruza, na papirju kaže, da je Španka gladko premagala Venus Williams. Toda Američanka, ki je v osmem finalu lovila svojo šesto lovoriko, je bila povsem blizu uspehu v prvem nizu. Pri vodstvu s 5:4 je imela dve zaključni žogici na servis Španke. Sledila je dolga izmenjava devetnajstih udarcev, Muguruza pa je imela tudi nekaj športne sreče, saj se je žogica enkrat dotaknila mrežice.

»Odkar sem predlani izgubila finale proti Sereni Williams, ni minil dan, v katerem si ne bi zaželela nove priložnosti za wimbledonsko zmago. Stopnjevala sem formo in bila najboljša v sklepnih dvobojih,« je po drugem osvojenem turnirju največje četverice, potem ko je lani osvojila Roland Garros, povedala Garbine Muguruza. Španka, rojena leta 1993 v Caracasu v Venezueli, je začela pred letošnjim Wimbledonom sodelovati z rojakinjo Conchito Martinez, zadnjo špansko zmagovalko v Londonu, ki je leta 1994 Martini Navratilovi preprečila, da bi osvojila deseto wimbledonsko krono. »V finalu sem pričakovala zelo nevarno Venus. Vedela sem, da bo pritisnila name. Bila sem pripravljena na izziv. Pomembne so bile izkušnje izpred dveh let,« priznava Muguruza. Na zmagoviti poti je 23-letna Španka izgubila le en niz, in sicer proti Nemki Angelique Kerber, ki bo na današnji svetovni lestvici mesto prve igralke sveta prepustila Čehinji Karolini Pliskovi. Da je bila Garbine Muguruza letos najboljša teniška igralka, kaže podatek, da ni odigrala niti ene podaljšane igre.