Šestnajst let po uspehu Gorana Ivaniševića je hrvaški tenis čakal in dočakal novo moško uvrstitev v finale Wimbledona. Marin Čilić je po odlični igri proti Samu Querreyju upravičil vlogo favorita ter po natanko treh urah ugnal tekmeca s 6:7 (6), 6:4, 7:6 (3), 7:5. Dalmatinec se je v finale v Londonu uvrstil v enajstem poskusu. Njegov jutrišnji tekmec bo sedemkratni zmagovalec, Švicar Roger Federer, ki se je proti Čehu Tomasu Berdychu s šesto zmago brez izgubljenega niza uvrstil že v svoj enajsti finale največjega travnatega turnirja.

Marin Čilić se je v Londonu izkazal za zelo neprijaznega tekmeca igralcev, ki so krog pred tem pripravili presenečenje. Najprej je v četrtfinalu poslal domov Gillesa Müllerja, ki je krog pred tem premagal Rafaela Nadala. Danes pa še Sama Querreyja, ki je bil v četrtfinalu boljši od Andyja Murraya. Čilić je proti Querreyju dosegel še peto zmago v petih medsebojnih dvobojih, vsi uspehi pa so bili tesni. To dokazuje, da se bolje znajde v težkih položajih ter da je preprosto boljši od Američana.

»Več kot uro sem potreboval, da sem si priboril prvo zaključno žogico za odvzem servisa Querreyja. Serviral je odlično. Ves čas sem igral zelo dobro, saj sem lahko le tako držal stik s tekmecem. Ko pa sem še malce pritisnil na servis tekmeca, mi je šlo čedalje bolje. Veseli me, ker sem igral res zelo dobro. Z nestrpnostjo pričakujem nedeljski finale,« se je smejalo osemindvajsetletnemu Marinu Čiliću. Federer in Čilić sta se doslej sedemkrat pomerila med seboj, s 6:1 pa vodi Federer, ki je lani v četrtfinalu Wimbledona rešil tri zaključne žogice, da je dobil edini medsebojni dvoboj na travi.

Danes zanimiv ženski finale

Lepe wimbledonske in hude zasebne čase po zakrivljeni prometni nesreči s smrtnim izidom doživlja Venus Williams. Američanka bo pri 37 letih jutri, ob 15. uri, proti Garbine Muguruza lovila šesto zmago na londonski travi. Venus Williams bo že osmič tekmovala v wimbledonskem finalu, doslej pa je izgubila dvakrat, vsakokrat proti sestri Sereni. Španka bo v finalu na igriščih All England Cluba nastopila drugič, potem ko je predlani priznala premoč Sereni Williams, sedemkratni zmagovalki najprestižnejšega turnirja na svetu. Sestri Williams sta torej v tretjem tisočletju osvojili kar dvanajst wimbledonskih naslovov, preostanku sveta pa sta jih prepustili le pet. Dvakrat se je na travnati vrh sveta povzpela Čehinja Petra Kvitova, po enkrat pa Francozinji Marion Bartoli in Amelie Mauresmo ter Rusinja Maria Šarapova.

»Izkušnje izpred dveh let mi bodo gotovo koristile. Igram dobro in sem optimistična,« napoveduje Garbine Muguruza. »Bom vprašala sestro Sereno, kako premagati Garbine. Prepričana sem, da mi bo dala kakšen koristen nasvet. Veselim se dvoboja,« pravi Venus Williams. Tekmici sta se doslej pomerili štirikrat. Trikrat je bila boljša štirinajst let starejša Venus Williams, vselej na trdih podlagah zunaji Evrope. Zadnji dvoboj je dobila Garbine Muguruza, in sicer letos na peščeni podlagi v Rimu. Na svetovni lestvici je Španka trenutno šesta, Američanka dvanajsta, na lestvici uspehov v tej sezoni pa je Venus Williams osma, Garbine Muguruza pa deseta. Statistika torej, ki obeta zanimiv boj.