»Kittel z novo zmago ni pripravil nobenega presenečenja. Je daleč najhitrejši kolesar na Touru. Ekstremno težko ga je premagati,« je konec desete etape v Bergeracu opisal slovenski kolesar Borut Božič. »Lahko rečem, da je bil zelo prijeten dan. Super etapa. Le v zaključku se je videlo, da so vsi tja privozili bolj sveži kot običajno in so bile hitrosti zelo velike. Z Gregom Boletom sva v zadnjih dveh kilometrih poskušala raztegniti kolono. Naš Sonny Colbrelli je bil tedaj v dobrem položaju tik v zavetrju Marcela Kittla in je bilo vredno narediti nekaj več. Kaj se je zgodilo potem, ne vem, saj še nisem videl posnetka. Sem dirkal, brez analize pred televizijo pa ne morem komentirati dogajanja,« je razložil Božič. Slabo uro po koncu etape je vedel samo za deveto mesto moštvenega kapetana Colbrellija. Božič in Bole sta končala na repu kolone, kot tudi Primož Roglič, Jani Brajkovič v zlati sredini, kar pa je, razen za kolesarje v ospredju, v sprinterskih etapah nepomembno.

»Zmagati štiri etape v desetih dneh je impresivno,« je bil navdušen junak Marcel Kittel. Za kolesarja ekipe Quick.step je to že 13. zmaga na Touru, kar ga uvršča med ducat najuspešnejših etapnih zmagovalcev v zgodovini. S štirimi zmagami na enem Touru še ne izstopa iz statistike. Poker zmag je dosegel že leta 2013 in 2014. Kittel v zadnjem kilometru ni bil v idealnem položaju, a je bil v zadnjih 250 metrih najbolj iznajdljiv in je z lahkoto priletel mimo rojaka Johna Degenkolba. Največjo hitrost v zaključku 70,2 kilometra na uro je dosegel Rogličev klubski kolega Dylan Groenewegen, tretji v cilju. Kittel je letel z 69,3 km/h.

Nemčija (86) je z zmago Marcela Kittla šesta po številu etapnih zmag. Za Francozi (670), Belgijo (443), Italijo (264), Nizozemsko (156) in Španijo (121). Ekipa Quick.step je z novo zmago tudi že presegla 100.000 evrov zbranih denarnih nagrad. Zmaga spreminja razmerja tudi v poslu. »Vprašanje denarja bo, kako obdržati Kittla,« je o dilemi glede prihodnosti belgijske ekipe povedal Patrick Lefevere. Eden najuglednejših menedžerjev velikih ekip priznava: »Z novimi uspehi je še bolj zanimiv za druge ekipe. Njegova tržna vrednost gre v nebo. V naši ekipi se dobro počuti in upam, da se bomo dogovorili. Za pogodbo morata vedno biti dva.« Lefevere je očitno že našel novega glavnega sponzorja namesto Quick.step.

Lep dan je poleg Božiča omenjal tudi Chris Froome. »Posebno sem ponosen na ekipo, ki me je pripeljala do 50 rumene majice,« se je Chris Froome zahvaljeval ekipi Sky. Petdeset dni v rumeni majici je pomemben mejnik. Tudi za tako uspešno ekipo. Zdaj je Froomy četrti v zgodovini Toura po številu dni v majici vodilnega. Prehitel je francosko legendo Jacquesa Anquetila. Marko Džalo, maser, spremljevalec in deklica za vse, »soigneur», kot jih imenujejo v karavani, je že vajen protokola, kako mora z vsemi podrobnostmi v cilju poskrbeti za gospodarja karavane. Danes bo, kot pravijo, zagotovo še en sprinterski dan in Froome ne bi smel imeti težkega dela v rumeni majici.

Z zmago Kittla postaja zanimivo tudi za zeleno majico najboljšega sprinterja. Michael Matthews, ki je po odhodu Petra Sagana veljal za prvega favorita, je bil šele 13. Kittel o zeleni še ne razmišlja: »Tudi v dvajseti etapi lahko gre kaj narobe. Arnaud Demare je še vedno najboljši,« je Kittel našel izgovor z omembo konkurenta, ki ga je v nedeljo ujela časovna zapora in je že končal Tour. Sicer bo lov Matthewsa na zeleno lahko vplival tudi na pikčasto majico najboljšega hribolazca in na Primoža Rogliča, drugi v tej razvrstitvi. Pikčasti je trenutno Matthewsov klubski kolega Warren Barguil. Ekipa Sunweb pa bo zelo težko podpirala oba, kar seveda odpira tudi nekaj več priložnosti nemara za slovenskega kolesarja.