Dražba za Hostel pod Voglom ob Bohinjskem jezeru se je v nabito polni dvorani radovljiškega okrožnega sodišča začela pri izklicni ceni 800.000 evrov, dražitelji pa so jo lahko povečevali za najmanj 15.000 evrov. Najboljša ponudba podjetja Pokljuka, d. o. o., se je ustavila pri enem milijonu in 90 tisočakov, kar je skoraj toliko, kolikor naj bi bil hotel s pripadajočo depandanso Rodica in zemljiščem vreden – njegova ocenjena vrednost je namreč 1.096.743 evrov.

Zanimanje za nakup Hostla pod Voglom je direktor Pokljuke Marko Matjašič izrazil že marca, ko je družba na dražbi za 720.000 evrov kupila sloviti hotel Bellevue v Ribčevem Lazu, v katerem je bivala tudi Agatha Christie. Blejska družba Pokljuka je v lasti Gozdnega gospodarstva Bled, ta pa je v lasti družbe Metropolitana, katere ustanoviteljica je Nadškofija Ljubljana. Podjetje Pokljuka je registrirano kot podjetje za gozdarstvo in promet z lesom. Za ukvarjanje s turizmom pa bodo, tako pravi direktor, pripravili strategijo, ki bo vsebovala tudi koncept razvoja obeh hotelov.

Najemniki bodo za zdaj ostali v hostlu

»Veseli nas, da nam je uspelo na dražbi kupiti tudi drugi hotel, to je bil naš cilj. Razvijali bomo obe lokaciji, saj sta si hotela med seboj različna, eden je tik ob Bohinjskem jezeru, drugi pa je od njega malo oddaljen, tako da bosta različna tudi koncepta razvoja obeh hotelov. A najprej nas čaka trdo delo,« je po dražbi dejal Matjašič. Oba hotela namreč želijo prenoviti, a o številkah, ki bi pričale o vložku, noče govoriti, saj bodo znane predvidoma konec leta. »Glavna pripravljalna dela za obnovo hotela Bellevue že tečejo, čeprav v zemljiški knjigi še nismo vpisani kot lastniki, saj ti postopki po prodaji na dražbi tečejo dlje časa,« dodaja Matjašič.

O nadaljnjem sodelovanju naj bi se poskušali dogovoriti tudi s sedanjim najemnikom Hostla pod Voglom, pravi Matjašič. Najemnik Borut Jurkovič, direktor podjetja Pac, d. o. o., ki je v Bohinju znano tudi po ponudbi športnih doživetij, si želi nadaljnjega delovanja v hostlu, je povedal po včerajšnji dražbi. »Upam, da bo novi lastnik dober partner pri skupnem projektu. Vse je seveda odvisno od koncepta, ki ga bodo pripravili za ta hotel, vendar menim, da imamo dobro ponudbo z veliko športnimi dejavnostmi. Naši gostje niso samo mladi, temveč tudi starejši in družine,« pravi Jurkovič. V teh dneh je hostel dobro zaseden in tako bo vsaj do septembra, odprt pa je vse leto. A dotrajan objekt je potreben obsežne prenove, opozarja najemnik in dodaja, da bo spisek potrebnih del, podobno kot v Bellevueju, razmeroma dolg.

Med šestimi plačniki varščine en zamudnik

Sicer pa je varščino za včerajšnjo dražbo za Hostel pod Voglom in pripadajočo depandanso Rodica ter zemljiščem v višini desetine ocenjene vrednosti nepremičnine oziroma 109.674 evrov vplačalo šest dražiteljev. A sodnica Pavlina Drmota je ugotovila, da je eden od zneskov na račun sodišča prispel prepozno, zato zastopniku tega podjetja sodelovanja pri dražbi ni dovolila, predstavila pa mu je možnost pritožbe na sklep o izročitvi. Kot je bilo tudi na marčevski dražbi hotela Bellevue, pa je sodnica draženje dovolila tudi upniku. Znano je, da sta bili obe dražbi, včerajšnja in tista marca, posledica izvršbe, ki jo je zaradi 1,64 milijona evrov dolga zoper družbo Finadria v lasti Japca Jakopina, nekoč prvega moža Seawaya, vložila Adriatic Slovenica. Na vprašanje, ali bi se družba Pokljuka zanimala tudi za nakup propadajočega bohinjskega hotela Zlatorog v lasti Zmaga Pačnika, pa Matjašič odgovarja, da o tem še niso razmišljali.