Tradicionalno enotno sklepno sporočilo zasedanj »svetovne vlade« od izbruha finančne krize leta 2008 sem je na letošnjem vrhu G20 postreglo z nekaj opaznimi razhajanji. Najočitnejše je bilo vseskozi omenjano v zvezi z uresničevanjem pariškega podnebnega dogovora, kjer so ZDA ostale na svojem bregu. Med preostalo devetnajsterico, ki jo sestavljajo še 18 razvitih in hitro razvijajočih se držav ter Evropska unija, pa je mimo sklepnega soglasja turški predsednik Recep Tayyip Erdogan v soboto zagrozil, da sporazuma njegova država vseeno ne bo ratificirala, če ne bo uvrščena med države v razvoju, in ne industrializirane države.

Vse udeleženke so soglašale v tem, da se mora regulacija finančnih trgov po polomu izpred devetih let nadaljevati, enako soglasje pa je veljalo boju proti mednarodnemu terorizmu in izogibanju davkov. Nasprotno od podnebnega nesoglasja, kjer je Trump v sklepnem sporočilu izsilil omembo nadaljnje z ameriško pomočjo čistejše uporabe fosilnih goriv, kljub v pariškem dogovoru zahtevanemu njihovemu koncu, je dvajseterica kompromisno sprejela skupno stališče v zvezi s svetovno trgovino. Zavzela se je za poštene trgovinske odnose in prost dostop do trgov, pri čemer je tudi ameriški predsednik Donald Trump v nasprotju z nekaterimi svojimi dosedanjimi izjavami nastopil proti protekcionizmu. Vztrajal pa je, da so nekateri mednarodni trgovinski sporazumi sklenjeni v škodo ZDA, in stavil na dvostranske dogovore, kakršnega sklepajo z Veliko Britanijo, ki izstopa iz Evropske unije.

»Herojsko delo« policistov

Gostiteljici Angeli Merkel je uspelo voditelje poenotiti pri novih neposrednih vlaganjih v Afriki, ki naj bi okrepila gospodarstvo tamkajšnjih držav, s tem izboljšala življenjske in zdravstvene razmere ter zmanjšala migracijski pritisk na Evropo. Ob koncu zasedanja je kanclerka posebej nagovorila predstavnike policije. Zahvalila se jim je za požrtvovalnost, ko so izpostavili svoje življenje za zaščito udeležencev vrha in tudi imetja Hamburžanov. Ostro je obsodila nasilne proteste militantnih protiglobalistov in dejala, da posameznike, ki tako ravnajo, ne zanima politična kritika in delujejo zunaj demokratične skupnosti. Hamburški župan Olaf Scholz je o policiji dejal, da je opravila »herojsko delo«. Oblasti niso omenjale števila ranjenih med protestniki. Navedle pa so, da so jih aretirale več kot 250 ter da je bilo v obmetavanju s kamenjem in molotovkami ter prerivanjih ranjenih 200 policistov.