Protestni shod članov orkestra in zbora Slovenske filharmonije se je danes ob 13. uri začel pred njihovo matično hišo, s transparenti so protestniki nato prečili Prešernov trg in se napotili do Maistrove ulice, kjer domuje ministrstvo za kulturo, tam pa jih ni pričakal nihče. Protestniki so sicer ministru za kulturo Antonu Peršaku že v torek napovedali svoj prihod: prišli so mu namreč sporočit, da se ne strinjajo z njegovo neodločnostjo glede odstavitve oziroma razrešitve direktorja Damjana Damjanoviča; Peršak je namreč že pred meseci obljubil, da bo ukrepal do 1. julija, a tega ni storil.

Predsednik strokovnega sveta SF Andrej Petrač je med drugim poudaril, da se je strokovni svet zoper direktorja in njegovo neustrezno umetniško vodenje ustanove opredelil že pred meseci in o tem obvestil ministra. Tudi predsednica sveta SF Marjetica Mahne je dodala, da so predlog za razrešitev direktorja ministru posredovali pred 14 dnevi. Poudarila je še, da se s protestnim shodom zaposlenih v SF ne dogaja »ulica«, kot naj bi dogodek označil direktor Damjanovič, temveč legitimni protest, ki je njihova pravica.

Člani zbora so ob koncu protesta zapeli pesem Lipa zelenela je, ki so jo člani APZ Toneta Tomšiča odpeli tudi med drugo svetovno vojno, daljnega leta 1941 v Unionski dvorani v Ljubljani, ter z njo napovedali več kot tri leta trajajoč kulturni molk. Omenjena pesem nosi v sebi tudi simbolno sporočilo »pogrebne pesmi«. Na kulturnem ministrstvu, kamor smo že pred dnevi poslali več vprašanj v zvezi z aktualnim stanjem v SF, so takrat dejali le, da želijo najprej proučiti vso dokumentacijo, ki obremenjuje direktorja Damjanoviča, potem pa bodo ukrepali. im