Od minulega konca tedna (od 1. julija do 14. julija) se namreč dogaja že12. mednarodni simpozij umetniške keramike V-oglje 2017, ki ga organizirata Barba Štembergar Zupan in Niko Zupan. Poleg njiju se ga udeležuje še pet avtorjev iz Izraela, Finske, Nemčije in ZDA, sodeluje pa še sedem povabljenih gostov iz Slovenije. Kot že vrsto zadnjih let bo na priporočilo doc. Arneja Hodaliča njihovo delo s fotografskim aparatom spremljal mlad, a že priznan fotograf Claudi Sovre Mikelj. Oceno na simpoziju nastalih del bo podala likovna kritičarka Polona Škodič, univerzitetna diplomirana umetnostna zgodovinarka. Oktobra bodo ta dela na razstavi v Muzeju občine Šenčur, ki bo tako svojo stalno zbirko umetniške keramike, že zdaj vredno ogleda, še obogatil.

Namen in smisel simpozijev, vključno z letošnjo vsebino, je Barba Štembergar Zupan na otvoritvi povzela s kitajskim pregovorom: »Samo učitelj ostane učenec do konca življenja. Mi se bomo učili in ustvarjali v ateljeju keramike in lončarstva v Vogljah. Tehnična podkovanost in izrazna širina umetnikov bosta pustili sledi razmišljanja in sporočil v končnih delih.« Tudi letošnji udeleženci so namreč referenčni avtorji iz različnih držav, ki k nam prinašajo svoje izkušnje in znanja.

Za ukvarjanje z umetnostjo, pravi Barba, je potreben pogum, potrebno je učenje, veliko poskusov in trdega dela. Preseči je treba rutino, znati pogledati vase in okrog sebe. In ni vedno vsem všeč, kar ustvari posameznik. A nekatera dela posameznike prevzamejo, se jih dotaknejo, začutijo razmišljanje ali sporočilo avtorja. In vzbujanje lepih občutij je najlepše zadovoljstvo umetnika. Na neki način je umetnost ogledalo ustvarjalca, njegovega razmišljanja in kreativnosti. Na tokratnem simpoziju bodo delali z različnimi glinami, porcelanom, poslikavali bodo krožnike, izvedli mlečno žganje, izdelali papirno peč in zagotovo še veliko zanimivih praktičnih stvari.

Simpozij V-oglje tako še naprej vpliva na razvoj keramike v slovenskem prostoru in jo promovira na najvišji ravni. Zavod V-oglje je bil leta 2011 sprejet v mednarodno združenje keramikovInternational Academy of Ceramics (IAC/AIC) s sedežem v Ženevi in je še vedno edini iz Slovenije, ki mu je uspelo priti med svetovno elito najboljših v svetu keramike. S svojimi aktivnostmi skrbi za promocijo, izobraževanje in tudi ohranjanje kulturne dediščine s področja keramike. Leta 2014 so imeli razstavo v Keramik Museum Westerwald in leta 2015 v Keramik Museum Berlin, kjer so razstavljali dela, ki so do takrat nastala na simpozijih v Vogljah. Hkrati so tu vzporedno organizirali še manjšo razstavo slovenske moderne keramike. Obe razstavi sta bili odprti v čast slovenskega kulturnega praznika, 8. februarja. Slovensko sodobno keramiko z 28 avtorji je Zavod V-oglje lani predstavljal tudi v Barceloni, v času 47. kongresa in generalne skupščine International Academy of Ceramics v prestižni palači Sant Pau Modernista, kar je bil lani največji dogodek keramične stroke na svetu.

Opazovalci mednarodnih simpozijev V-oglje lahko vsakokrat znova odkrivajo krasen in svojstven svet ustvarjalnosti, opazujejo trende v razvoju keramike in širijo tudi svoja obzorja. Nastajanje umetnin na letošnjem simpoziju si do 14. julija še lahko ogledate tudi med ustvarjanjem umetnikov v Ateljeju lončarstva in keramike na Krožni poti 11 v vasi Voglje blizu Šenčurja, kjer boste 9. julija po 13. uri lahko uživali tudi ob Martinovem golažu. (ktm)