Včeraj popoldne so koprski kriminalisti obiskali sedež Pošte Slovenije na Slomškovem trgu v Mariboru. Njihova naloga: najti materialne dokaze o izvršitvi kaznivih dejanj področja korupcije pri gospodarskem poslovanju.

V preiskavi se je znašel Mitja Štampfer, direktor korporativne varnosti na Pošti Slovenije, je poročal vecer.com. V Ljubljani pa so kriminalisti opravili hišno preiskavo pri podjetniku Tomažu Kastelicu, ki ima odlične poslovne povezave s Pošto Slovenije. Že več let ji dobavlja varnostno opremo za pismonoše.

Med prisluškovanjem nekih osumljencev koruptivnih dejanj naj bi kriminalisti naleteli na zanimive informacije, ki utemeljujejo sum, da se tudi na Pošti Slovenije odvijajo koruptivni posli. In sicer naj bi v posnetkih telefonskih pogovorov zasledili nedovoljene dogovore v ozadju javnega razpisa za nabavo posebne varnostne opreme. Sporno javno naročilo sicer še ni dočakalo oddaje naročila, kljub temu pa naj bi doslej zbrane informacije utemeljevale sum storitve kaznivega dejanja nedovoljenega dajanja oziroma sprejemanja daril.

Pridržali tri osebe, v sredo izpustili dve

Predkazenski postopek usmerja specializirano državno tožilstvo, so sporočili s koprske policijske uprave in dodali, da so se hišne preiskave, ki potekajo po odredbi Okrožnega sodišča Koper, nadaljevale tudi včeraj. V sredo so pridržali tri osebe, pri čemer so dve že istega dne po opravljenih hišnih preiskavah izpustili na prostost.

Tomaž Kastelic je direktor in solastnik več družb (I-5, Pronavitas, Esfera, Solarteh). Njegovo podjetje I-5 leta 2014 začelo poslovati obsežneje tudi s Pošto Slovenije. Od takrat mu je državno podjetje nakazalo že več kot milijon evrov, izhaja iz podatkov aplikacije Erar, s čimer je postalo njegov najpomembnejši poslovni partner. Lani je namreč I-5 skorajda vse prihodke ustvaril izključno na podlagi poslovnega sodelovanja s Pošto Slovenije, je mogoče sklepati iz podatkov Ajpesa in aplikacije Erar.

Milijonska pogodba mu poteče prihodnji teden

Iz portala javnih naročil je razvidno, da se je poslovno sodelovanje s podjetjem I-5 pričelo poleti 2014, ko je Pošta oddala javno naročilo za nabavo varnostne opreme pismonoš. Na razpis sta se prijavila dva ponudnika, posel pa je kot najugodnejši ponudnik dobil Kastelic, in sicer v vrednosti 683.000 evrov brez DDV. Okvirni sporazum je bil sklenjen za obdobje treh let, in sicer do 14. julija 2017. Potekel bo torej prihodnji teden.

Do aprila letos je Pošta objavila še štiri javna naročila za nabavo tovrstne opreme pri Kastelicu. Pogodbeni zneski so se gibali med 18 tisoč in 252 tisoč evri brez DDV. Iz pojasnila Pošte Slovenije izhaja, da so varnostno opremo za pismonoše v minulih treh letih naročali sukcesivno, po potrebi. “Realizacija v tem obdobju znaša 1.034.490 evrov z DDV,” so sporočili.

Tržijo sistem za obarvanje denarja

Iz spletne strani I-5 je razvidno, da tržijo sistem za obarvanje denarja, ki je namenjen za preprečevanje ropov bank, pošt, bencinskih servisov, menjalnic in podobnih objektov, kjer se v poslovanju s strankami rokuje z večjo količino gotovine. Marca letos so na portalu Youtube tudi naložili reklamni spot, v katerem celo nastopajo pismonoše Pošte Slovenije.

V Ajpesu je možno zaslediti še podatek, da je prokurist podjetja Solarteh Marjan Mačkošek, bivši predsednik Gospodarske zbornice Slovenije in predsednik nadzornega sveta Dars. »Pred leti smo v Štorah postavili sončno elektrarno preko novoustanovljenega podjetja Solarteh, v katerem sta bila družbenik gospod Kastelic in Štore Steel, v katerem sem bil generalni direktor,« nam je to poslovno povezavo utemeljil Mačkošek. »Prokurist sem postal zato, ker smo kot polovični solastnik hoteli imeti vpogled v poslovanje podjetja, sicer pa s z gospodom Kastelice ne sodelujemo.«

V odzivu Pošte Slovenije na sredino kriminalistično preiskavo so poudarili, da med osumljenimi ni nihče iz poslovodstva družbe. »Z organi pregona korektno sodelujemo in si želimo čim prejšnje razjasnitve situacije, saj je v interesu Pošte Slovenije, da je njeno poslovanje zakonito in transparentno,« so zapisali..