Potem ko minister za kulturo Anton Peršak ni držal obljube in se do sobote, 1. julija, ni izrekel, kako bo ukrepal zoper sedanjega direktorja Slovenske filharmonije (SF) Damjana Damjanoviča, ki mu več različnih organov očita odgovornost za umetniško in poslovno škodo v tej nacionalni ustanovi, so se zaposleni v SF v ponedeljek sestali in se odločili za javni protest. Marina Kopše iz delavskega predstavništva orkestra nam je povedala, da si »ulice« glasbeniki ne želijo in da še vedno upajo, da se bo minister Peršak do konca tedna ustrezno opredelil, jih je pa v napoved tako skrajnega ukrepa prisilila mlačnost ministrstva.

Predstavnica orkestra je še povedala, da se bodo pred poslopje ministrstva v Maistrovo ulico odpravili izpred stavbe SF po petkovi vaji ob 13. uri, shod pred ministrstvom pa so prijavili ob 13.30. »Do ministrstva bomo šli peš in v skupini, oblečeni v koncertne oziroma črne obleke,« je še povedala Marina Kopše.

Na protestu bodo javno predstavili trenutno stanje krize v SF, udeležbo zaposlenim v podporo pa so že napovedali tudi predsednik sindikata kulture Glosa Mitja Šuštar, glavni tajnik sindikata Sviz Branimir Štrukelj pa tudi predsednica sveta Slovenske filharmonije Marjetica Mahne. im