Pri dekletih smo videli krožni turnir deseterice. Ta je bil povsem v znamenju mladosti, še zlasti potem, ko je na začetku iz družinskih razlogov odstopila edina velemojstrica na prvenstvu Darja Kapš. Turnir se je kmalu spremenil v dvoboj med Domžalčanko Tejo Vidic in leto starejšo Ižanko Laro Janželj. Teja je bila pol točke »hitrejša«, tekmicam pa sta skupaj oddali le en remi. Najboljša v glavnini – 3 točke in pol za drugim mestom – je bila 21-letna Ljutomerčanka Barbara Skuhala.

Absolutno prvenstvo je kljub razmeroma skromnim nagradam pritegnilo dobro udeležbo najboljših, saj so se med 63 igralci znašli štirje velemojstri. Boj za vrh je bil kmalu v senci obupnega nastopa prvega favorita, 63-letnega Aleksandra Beljavskega. Sredi 80. let tretji igralec sveta je šele v zaključku ujel prvo deseterico. Tolminski velemojster Jure Škoberne je v drugem delu turnirja prevzel vodstvo in ga ob srečnem razpletu obdržal. Prvak je zasluženo, saj je bil najbolj zanesljiv; znal je zmagati, a tudi umiriti žogo. Drugo mesto 45-letnega Igorja Jelena za poznavalce ni večje presenečenje; Maribor mu očitno ustreza, saj je ponovil uvrstitev s prejšnjega memoriala. Velika izguba za slovenski šah je, da se pred leti ni odločil za poklicno šahovsko pot, a politika ŠZS tega nikoli ni spodbujala. Bron je pripadel podpisanemu, ki je bil po dobrem začetku vseskozi v vrhu, v zadnjih potezah turnirja pa zapravil nenadno priložnost za naslov. S sijajnim zaključkom se je tik pod vrh prebil 19-letni Jernej Skuhala. Vrhničan Matej Šebenik, za mnoge po slabem začetku Beljavskega glavni favorit za zmago, je oddal preveč remijev, pa bil kljub temu do konca v igri. Ni šlo: za naslov bi moral premagati reprezentančnega kolega Škoberneta. Zelo lep turnir sta si s porazoma v zadnjem krogu pokvarila Jernej Špalir in Tim Janželj.

Turnir je odlično izvedel ŽŠK Maribor, ki letos slavi 90-letnico. Jan Marn in Andraž Šuta pa sta z zmagama nad Beljavskim že v mladosti opravila, kar večini ne uspe nikoli.

ŠUTA – BELJAVSKI

(položaj po 25. potezi črnega – glej diagram)

Črni ni bil natančen v otvoritvi in beli začenja napad na kralja.

26. f5! c3 27.bc3 Dc4 28.fg6 Lg6 29.Lf6! Te5 30.Lh8 Kh8 31.Df4

Z menjavo črnopoljca je črni kralj ostal gol.

31...Tb5 32.Kc1 Tg8 33.Df6 Tg7 34.Se6.

Črni se je pred matom vdal.