Prepričljivih dokazov o tem, da bi nekdanje vodstvo Žičnic Vogel in sodelujoči pri gradnji novih štirisedežnic Brunarica in Orlove glave na tem smučišču pred desetletjem preslepili ministrstvo in prirejali dokumentacijo, ni. Tako je včeraj na kranjskem sodišču dejala sodnica Milena Turuk.

Po dolgem in zapletenem sojenju so bili tako nekdanji direktor Žičnic Vogel Tomaž Šumi, vodja projekta gradnje žičnic Anton Šteblaj in Marjan Markič, direktor Projektivnega podjetja Kranj, oproščeni očitanih kaznivih dejanj, pri katerih je vztrajala tožilka Sabina Perko, ki je zanje predlagala denarno kazen.

Nihče se ni okoristil

Kot je znano, so za petmilijonsko investicijo na Voglu prejeli 1,7 milijona evrov nepovratnih sredstev. Štirisedežnici Orlove glave in Brunarica so slovesno odprli konec januarja 2008, dela pa so trajala 121 dni. Za omenjeni projekt so v Žičnicah Vogel na razpisu leta 2007 kandidirali dvakrat. Najprej so po nasvetu ministrstva za gospodarstvo kandidirali kot srednje veliko podjetje, a do sredstev niso bili upravičeni, ker je razpisna komisija, sestavljena iz predstavnikov ministrstva, ugotovila, da so v resnici veliko podjetje.

Več sreče so imeli pri ponovnem odpiranju, ko so se prijavili kot veliko podjetje, projekt pa je bil izbran za sofinanciranje. A pojavljalo se je vprašanje, ali niso del, opredeljenih v razpisu, začeli že pred prejemom sklepa o sofinanciranju z ministrstva. Sodelujoči pri projektu so trdili, da so pred tem izvedli samo pripravljalna dela, ki pa so po pravilih za sofinanciranje dovoljena.

Medtem ko je tožilka Perkova že napovedala pritožbo, so vpleteni oprostilno sodbo pričakovali, niso pa vedeli, da se bo sojenje tako zavleklo. »Nihče ni bil preslepljen in nihče se ni okoristil, zato krivdo odločno zanikam. Priznam pa neizmeren interes za rešitev Vogla in bohinjskega turizma,« je dejal Šumi. Da bi Vogel bi lahko doživel podobno usodo propadanja in dolgotrajnega obujanja kot Kanin, če se nekdanje vodstvo Žičnic Vogel takrat ne bi lotilo obsežne investicije v štirisedežnici, je v eni od preteklih obravnav poudaril Marko Podrekar z ministrstva za gospodarstvo, ki so ga zaslišali kot pričo.

Zmaga zdrave pameti ob kritiki dela tožilstva

»Raje bi gradil še pet žičnic v takem vremenu kot takrat na Voglu, kot pa da bi hodil na sodišče in občutil to obremenitev,« je dejal Markič in izrazil kritiko do dela tožilstva, ki ni pokazalo razumevanja za pojasnila iz gradbene stroke.

»Vsekakor tožilstvo nima gradbenega znanja, obstajajo pa splošna vedenja in vključena sta bila tudi dva strokovnjaka s tega področja, ki sta zadeve kompleksno pojasnila. Sodnica ni izrazila dvoma o gradbenem znanju, temveč o tem, ali je bilo ministrstvo za gospodarstvo ob prijavi na razpis sploh preslepljeno,« se je na očitke odzvala tožilka.

Čeprav so si oproščeni krivde oddahnili, so razmišljali tudi o drugačnem scenariju: »Obsodba bi pomenila katastrofo za smučišče, ker bi morali denar vrniti in plačati tudi obresti. To bi bil pogreb ne le za Vogel, pač pa za ves Bohinj,« je dejal Šumi.

Oprostitve nekdanjega vodstva pa so veseli tudi v sedanjem vodstvu Žičnic Vogel. »Na sodišču je zmagala zdrava kmečka pamet. Če bi tožbo izgubili, bi to pomenilo zaostanek v razvoju še za nadaljnjih pet let,« pravi predsednik uprave Žičnic Vogel Boštjan Mencinger. Tako pa je smučišče kljub dejstvu, da nimajo možnosti obsežnega umetnega zasneževanja, uspešno. Do konca smučarske sezone pričakujejo okoli 90.000 smučarjev, lani so jih našteli 93.000.