Festival Ana Desetnica letos praznuje 20 let. V tem času je na 200 prizoriščih po vsej Sloveniji predstavila okoli 5000 umetnikov in umetnic s šestih kontinentov in iz 40 držav. Letos se je festival začel 24. junija v Mariboru, nato potoval v Kranj, Ilirsko Bistrico, Novo mesto, Kočevje in Šmartno v Brdih, danes pa bo prispel še v Ljubljano. Vse do sobote bodo vsak dan ob 16. uri zaprli osrednjo ljubljansko ulico, ji dodali urbano scenografijo in nanjo pripeljali gledališke skupine z vsega sveta.

Prostor kulture in druženja

Kot nam je povedal oče Ane Desetnice Goro Osojnik, je letošnji program v Ljubljani zaradi obletnice nekaj posebnega. Iz Slovenske ceste bi namreč radi naredili dnevno sobo mesta, prostor kulture, uličnega gledališča in druženja. Ulica dveh obrazov, kot jo tudi imenuje Osojnik, bo tako čez dan kazala svoj vsakdanji poslovni obraz, potem pa bo čas za družabni, slovesni program.

»Slovenska cesta je s prenovo zasijala, a je hkrati z zadnjimi posodobitvami, v mislih imam predvsem zagraditev arkad, nekaj sijaja tudi izgubila,« meni Osojnik. »Takšni posegi kažejo, da je letos morda prvič in edinkrat, ko bomo ulico lahko izkoristili za naše prizorišče.« Ulica bo v času festivala dobila novo podobo, urbano scenografijo, ki smo jo lahko opazili že lani v času festivala, saj jo bo tudi letos oblikovala Irena Pivka, posebno ureditev napovedujejo tudi pred Banko Slovenije.

Festivalske predstave se bodo začenjale ob 18. uri, danes se bo dogajanje začelo pred Figovcem, kjer bo mednarodni Kolektiv tretja roka postavil Omare stare šare, instalacijo, ki bo obiskovalce vabila, da raziščejo majhne svetove intimnih atmosfer otroških spominov, vzdolž Slovenske ceste pa bodo člani skupine LJUZGO team, ki je zrasla iz urbane turistične predstave Ljubljanske zgodbe, izvajali različne akcije. Uradno odprtje festivala bo ob 20.45 pred pošto, kjer bo nastopil italijanski Teatro Tascabile di Bergamo s predstavo Valček, med prizorišči pa so poleg omenjenih še Nebotičnik, Konzorcij, park Zvezda, Argentinski park in podhod Ajdovščina.

Brez težav z dovoljenjem

Čeprav bodo s programom za promet zaprli osrednjo ulico v središču mesta, Osojnik dodaja, da je bilo pridobivanje dovoljenja za to »presenetljivo lahko, najbolj gladko v zadnjih dvajsetih letih«. Odziv mestnih uradnikov morda pomeni, da pri Ani Desetnici niso edini, ki so v Slovenski cesti videli takšen potencial. Festival bo do sobote potekal še v Šoštanju, Novi Gorici, Radovljici, Sežani, Krškem in Škofji Loki, v Ljubljani pa se bo sklenil z Ognjenim plesom domače skupine Anke Piromanke v Argentinskem parku in predstavo Etna italijanske skupine Il Drago Bianco.