Letošnja Ana Desetnica, ki je svoje festivalsko kolesje pognala že v petek, ustavila pa ga bo 8. julija, poteka v kar 13 slovenskih mestih in tako vse bolj upravičuje naziv vseslovenskega festivala uličnega gledališča. Festival koordinira Gledališče Ane Monro, ki zunaj Ljubljane sodeluje s številnimi lokalnimi soorganizatorji.

Spontano širjenje

Ana Desetnica iz leta v leto obišče več slovenskih mest; tokrat prvič tudi Škofjo Loko, Radovljico in Kočevje. Kot pravi »oče« festivala Goro Osojnik, se Ana Desetnica širi povsem spontano. »Pobude prihajajo iz mest, v katerih festival gostuje. V neko mesto se razširimo, le če lahko vzpostavimo sodelovanje z lokalnimi organizatorji, ki imajo svoje ideje in predstave. Vsako mesto je namreč drugačno, zato je zelo pomembno, da se pri organizaciji upošteva tamkajšnje življenje ali prostori.« Tako ima Ana Desetnica v vsakem kraju povsem drugačen čar.

Pri povezovanju mest je bil letos storjen korak naprej. Festival geografsko gledano ni več zvezdaste oblike, torej se ne razprostira le iz Ljubljane v druge kraje, temveč je spletel pravo mrežo, saj vzpostavlja povezave tudi med lokalnimi organizatorji iz različnih delov Slovenije.

Umetniki iz številnih držav

V ulično dogajanje bo vpetih 36 uličnogledaliških skupin iz 14 držav. Med tujimi gosti velja izpostaviti poljski Teatr Biuro Podrozy, ki se bo predstavil z dvema ognjenima spektakloma, Carmen Funebre in Macbeth, kdo je ta okrvavljeni človek?. Protiutež temačnim socialno obarvanim podobam omenjene zasedbe bo vnesel prav tako poljski tandem Scena C, ki skrbi za vzdušje, podobno tistemu iz češke risanke A je to!.

S predstavo Edinstveni trije se na Ano Desetnico vrača belgijsko-nemška trojica The Primitives. Švicarski umetnik Tom Oskar bo v klovnadi Vkrcajte se! mimoidoče popeljal z vlakom okoli sveta, predstava Teža kože francoskega Lonely Circusa pa je postavljena na posebno premično konstrukcijo, katere premikanje je povezano z zvočnimi učinki. Ob omenjenem ne smemo spregledati bogate domače produkcije.

Odmor za srečevanje

Ker Ana Desetnica prestopa prag polnoletnosti, ji tokrat organizatorji ne prirejajo tradicionalnega piknika, ampak so v ljubljanskem Miklošičevem parku postavili praznično festivalsko središče. Tu bodo ob predstavah denimo še fotografska razstava ter pogovori z domačimi in tujimi umetniki, na stojnicah se bodo predstavljali soorganizatorji festivala, postavljena pa bo tudi Knjižnica reči, kjer si bo mogoče izposojati najrazličnejše rekvizite in tako sredi mesta šivati, kuhati ali igrati tvister in riziko.

Novost je tudi uvedba festivalskega odmora, ki bo v Miklošičevem parku med 19.30 in 20.30, ko na drugih prizoriščih ne bo predstav. »Ko se obiskovalci premikajo z ene lokacije na drugo, se med seboj srečujejo, zato smo odmerili čas, ko se lahko v miru in brez strahu, da bi kaj zamudili, družijo bodisi med seboj bodisi z umetniki,« pojasnjuje Osojnik, ki je izjemno ponosen, da se je Ana Desetnica toliko časa obdržala na sceni in se še razvija. Zdi se mu pomembno praznovati njen 18. rojstni dan, ker je Ana Desetnica poosebljena »in je treba poudariti njeno živost in osebnost, ki raste skupaj s publiko«.