Nadevane pečene paprike po sredozemsko

Potrebujemo 4 zares velike rumene ali bele paprike (še bolje pa več manjših), 1 rdečo papriko, 150 g čebule, 400 g mlete govedine, 250 g zrelega paradižnika, ekstra deviško oljčno olje, 1 jajce, 2 sardelna fileja, 30 g kaper, 1 dl suhega belega vina, 1 žlico paradižnikove mezge, 4 stroke česna, morsko sol, sveže zmlet črni poper, 1 žličko (po možnosti prekajene) mlete rdeče paprike, 2 žlici sesekljanega peteršilja, 2 lovorova lista. Za prilogo še 4 žlice kisle smetane ali čvrstega jogurta, 1 žlico sesekljanega kopra (po želji).

Pečico segrejemo na 250 stopinj Celzija. Visok pekač za 4 paprike namažemo z oljem. Paprike (brez dodatne rdeče) oprhamo pod tekočo hladno vodo, položimo v nizek pekač in za deset minut postavimo v segreto pečico. Vmes jih enkrat obrnemo. Opečene paprike vzamemo iz pečice in nekoliko ohladimo. Temperaturo v pečici znižamo na 200 stopinj Celzija. Odcejene sardele in žlico odcejenih kaper drobno sesekljamo. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo žlico olja, na katerem posteklenimo polovico čebule. Dodamo sesekljan česen, sesekljan peteršilj, premešamo in odstavimo. Mleto meso zmešamo s popraženo čebulo, sesekljanimi sardelnimi fileji in kaprami, jajcem, soljo, sveže mletim poprom in paradižnikovo mezgo. Ohlajenim paprikam odrežemo pokrove s pecljem, nato jih razsemenimo; pokrove prihranimo. Paprike nadevamo z mesnim nadevom, pokrijemo s prihranjenimi pokrovi in zložimo v pripravljen pekač. Preostalo čebulo olupimo in zrežemo na tanke lističe. Paradižnik očistimo in zrežemo na koščke. Rdečo papriko očistimo in narežemo na drobne kocke. V ponvi segrejemo nekaj žlic olja, na katerem nekaj minut pražimo narezani čebulo in papriko. Posujemo ju z mleto rdečo papriko ter zalijemo z vinom in dodamo paradižnik. Dodamo sol, sveže mlet poper in lovorov list ter zavremo in kuhamo, da se paradižnik zmehča. Z vrelo mešanico oblijemo paprike v pekaču, ki ga za pol ure postavimo na drugo rešetko od spodaj v segreti pečici. Jed vzamemo iz pečice in omaki previdno dodamo preostale kapre. Ponudimo s krompirjevim pirejem ali s popečenim kruhom in s po žlico kisle smetane, ki smo ji primešali sesekljan koper.