Letošnje poletje za prebivalce hiš in lastnike poslovnih prostorov na Gallusovem nabrežju ne bo ravno prijetno, saj bodo pred njihovimi okni in vrati potekala gradbena dela. Mestna občina Ljubljana bo namreč po več letih napovedi končno prenovila Gallusovo nabrežje, ki je na relaciji med Špico in Tromostovjem še edini del nabrežij Ljubljanice, ki ga občina še ni prenovila.

Prenovo, ki med drugim vključuje tlakovanje ulice, zasaditev novih dreves, prenovo ograje nad Ljubljanico, ureditev nove klančine do obstoječega rečnega postajališča in prenovo tega, bo izvedla družba KPL, ki se je edina tudi prijavila na občinski javni razpis za ta posel. Občina se je s KPL izpogajala, da bo naročena dela opravil za nekaj manj kot 1,6 milijona evrov vključno z davkom na dodano vrednost. Prvotna ponudba KPL je bila skupaj z davkom višja za kar 700.000 evrov. Ker bo KPL na Gallusovem nabrežju prenavljal tudi plinovod, bo posebno pogodbo moral skleniti še z javnim podjetjem Energetika Ljubljana.

Župan Zoran Janković je v sredini junija na sestanku z občani napovedal, da bo KPL moral delati vse dni v tednu od jutra do večera, ker si želijo, da bi bila prenova čim prej zaključena. Cilj je, da bi KPL dela zaključil v dveh mesecih in pol.

V Novem Polju kanalizacija in vodovod

To poletje se bodo gradbena dela začela tudi v Novem Polju, in sicer na Arničevi in Zdešarjevi ulici ter na Cesti X. Občina in javno podjetje Vodovod - Kanalizacija bosta gradila vodovod in kanalizacijo, poleg tega pa bosta uredila še cesto in javno razsvetljavo, je razvidno iz razpisne dokumentacije.

Občina je gradnjo z javnim razpisom zaupala družbi Komunalne gradnje, ki je med šestimi ponudniki dala najcenejšo ponudbo. Vsa naročena dela bo družba opravila za 1,8 milijona evrov vključno z davkom na dodano vrednost. Iz razpisne dokumentacije je razvidno, da bo gradnja komunalne infrastrukture morala potekati v fazah. Ker so v neposredni bližini stanovanjski objekti, bodo gradbinci namreč stanovalcem morali omogočiti, da bodo imeli večino časa dostop do svojih domov. Poleg tega bodo Komunalne gradnje morale med gradnjo paziti, da na bližnjih hišah ne bodo nastale poškodbe, oziroma bodo morebitne poškodbe morali odpraviti. Gradnja te infrastrukture bo trajala kar 9 mesecev, je razvidno iz razpisne dokumentacije.

Občina bo kanalizacijo letos poleti gradila tudi v Podgorici, in sicer na cesti od Podgorice proti Dragomlju. Iz pogodbe, ki jo je občina sklenila z družbo Hidrotehnik, je razvidno, da bo izvajalec gradnjo moral dokončati do najpozneje konca septembra. Gre sicer za manjšo investicijo, saj je vredna le slabih 348.000 evrov. Del denarja za ta projekt bo občina pridobila iz državnega proračuna na podlagi zakona o financiranju občin.