Čilenci so v finalu pokala konfederacij poželi simpatije za kombinatorno igro in številne priložnosti, lovoriko pa je vzel pomlajeni nemški kolektiv. Vrhunec turnirja v Rusiji, kjer bo čez leto dni potekalo svetovno prvenstvo, je odločila začetniška napaka čilskega branilca Marcela Diaza, po kateri sta se pred vratarjem Claudiem Bravom sama znašla podajalec Timo Werner in strelec edinega zadetka Lars Stindl. Nemcem sta se za prvi naslov pokala konfederacij obrestovali nepopustljivost in pragmatičnost, kar je odlika šampionskih moštev.

Nemčija je utrdila sloves najuspešnejše nogometne nacije zadnjega obdobja. Elf je pred tremi leti osvojil šampionat v Braziliji, selekcija do 21 let je po zmagi nad Španijo ravno pred dnevi postala evropski prvak, osvojeni pokal konfederacij pa nakazuje, da se pohod nemške vrste še ne bo ustavil. Pod nemško prevlado je opazen podpis selektorja Joachima Löwa, ki po enajstih letih službovanja na nemški klopi ostaja trdno v sedlu. Na ruski turnir je odpeljal reprezentanco brez največjih zvezdnikov (manjkali so Manuel Neuer, Mats Hummels, Thomas Müller, Toni Kroos, Marco Reus…), zato Nemčiji niso pripisovali veliko možnosti za končno zmagoslavje. Zanimivo – Löwova vrsta je bila zgolj dve leti starejša od mlade reprezentance, ki je pred dnevi dobila evropsko prvenstvo. »Kaj pomeni osvojeni pokal? To, da je Nemčija še vedno najboljša nogometna država sveta,« je komentiral Joachim Löw.

Za najboljšega nogometaša turnirja so izbrali nemškega kapetana Juliana Draxlerja, ki je pri 23 letih pokazal zrelo igro. V finalu se je izkazal s 96-odstotno uspešnostjo natančnih podaj. »Draxler je bil v Rusiji odličen kapetan. V sebi ima zmagovalno miselnost, a je še vedno zelo mlad, zato bo moral pravilno napredovati,« je dejal 57-letni selektor Löw, ki so ga igralci na tiskovni konferenci po tekmi zalili s pivom. Löw je z veliko občutka za trenerski posel prilagajal taktiko glede na igralski kader. Nemčija je pred tremi leti na svetovnem prvenstvu poskušala igrati dominantno, v Rusiji pa je uporabila tudi sistem 3-4-2-1, skozi katerega je zgostila obrambno postavitev. Na koncu je bila z enajstimi doseženimi goli celo najuspešnejša napadalna reprezentanca pokala konfederacij. »Mladi igralci morajo le nadaljevati delo. Neprestano se morajo dokazovati na največjem nogometnem odru. Kakovosti je ogromno, kar pa še ne pomeni, da bomo prihodnje leto z lahkoto ubranili naslov svetovnega prvaka,« je opozoril Joachim Löw, ki sta mu za naslov prvaka čestitala tudi legendarni brazilski as Ronaldo in Argentinec Diego Armando Maradona.

Čilska reprezentanca je z roba igrišča skrušeno opazovala nemško slavje v Sankt Peterburgu. Južnoameriški prvaki so imeli izrazito premoč v številu priložnosti (streli 20:8, v okvir 8:3), vendar je z osmimi obrambami blestel Marc-Andre Ter Stegen, ki je bil s čilskim vratarjem Claudiem Bravom še nedavno soigralec pri Barceloni. Bravo je navkljub porazu v finalu prejel nagrado za najboljšega vratarja turnirja, čeprav je izpustil uvodna obračuna skupinskega dela proti Kamerunu in Nemčiji. Zvezdniški trenutek je dočakal predvsem v polfinalu, ko je proti Portugalski s sijajnimi paradami ubranil kar tri enajstmetrovke. »Rusijo moramo zapustiti z dvignjeno glavo. Občinstvo nam je po finalu namenilo dolg aplavz, kar veliko pove o naši igri. Skušali smo se predstaviti kot zrelo moštvo z všečno igro, kar pa ni bilo dovolj za osvojitev lovorike,« je dejal Claudio Bravo, za katerim je ponesrečena sezona v Manchester Cityju.

V garderobi je moral tolažiti osmoljenca finala Marcela Diaza, ki so mu v televizijskem prenosu po licih tekle solze žalosti. »Nemčija je imela obilo sreče ob zmagovitem zadetku, naša obramba pa se je preveč sprostila. Igrali smo dobro, zato obstaja nekaj grenkega priokusa, vendar se moramo iz poraza veliko naučiti,« je povedal vodja čilske garderobe.