Od leta 2015, ko ste se uvrstili v prvo ligo, ste prijetno presenečenje tekmovanja.

Prva sezona je bila resnično napeta in stresna, saj je bila prva liga za nas izjemen organizacijski in tekmovalni izziv. Vsi smo bili polni zanosa in adrenalina ter končali za nas na sijajnem šestem mestu. Podobno je bilo tudi v lanski sezoni. Obe sta bili sicer negotovi do zadnje tekme, a resnično smo si zaslužili, da bomo tudi tretje leto zapored prvoligaš.

Kako stresen je za klub stalen boj za obstanek?

Zelo. Vsi v klubu smo bili prepričani, da se bo za nas dobro končalo. Tudi če bi morali igrati dodatne kvalifikacije, smo imeli dovolj kakovostno zasedbo, da ne bi smeli imeti prevelikih težav.

V drugi prvoligaški sezoni so v klub prišli vlagatelji iz Švice.

Večina klubov v Sloveniji ima podobne težave s pridobivanjem denarja. Izjema sta Maribor, ki se pokrije z nastopi v Evropi in prodajo igralcev, in Olimpija s poslovnežem iz ZDA. Mi smo iskali nekoga, ki razmišlja podobno kot mi v Krškem. Sodelovanje z vlagatelji je na visoki ravni in smo zelo zadovoljni. Z njimi imamo petletno pogodbo.

Na eni izmed tekem so gledalci izobesili napis, s katerim so pokazali nestrinjanje, da je v klubu vlagatelj iz tujine.

V vsaki zgodbi so bolj in manj zadovoljni. Napis ni bil namenjen zgolj vlagateljem, ampak je tudi posledica tega, da smo se pozimi zahvalili nekaterim igralcem, ki so bili dolgo časa v Krškem. A morali smo narediti premik tudi na kadrovskem področju. Ocena takratnega trenerja Tomaža Petroviča je bila, da se zahvalimo nekaterim igralcem, med njimi je bil dolgoletni kapetan Miha Drnovšek. Verjetno je bila slaba volja na navijaški tribuni pogojena s slovesom teh igralcev. Vse poteze smo naredili v dobro kluba.

Zakaj ste sredi sezone zamenjali trenerja Tomaža Petroviča?

Razlog niso bili le rezultati, saj se mu nismo zahvali niti takrat, ko je imel v štirinajstih tekmah le zmago ali dve. Prišli smo do zaključka, da poiščemo nove rešitve.

Njegov naslednik Rok Zorko ni imel ustrezne licence za vodenje tekem v prvi ligi, zato je moštvo spremljal s tribune.

Naredili smo administrativno napako. Ker smo se odločali na hitro, smo spregledali, da Zorko, ki je bil vodja mladinske šole, nima ustrezne licence za vodenje tekem. A smo bili z njim glede treningov, odnosov in tekmovalnih dosežkov izjemno zadovoljni. Ni pa privolil v to, da bi pripeljali nekoga z licenco in bi skupaj vodila ekipo, zato se je vrnil v mladinsko šolo. Zelo smo ponosni, da smo za trenerja pripeljali Stipeta Bulajića iz Hrvaške.

Dolgo časa ste iskali trenerja članske ekipe za sezono 2017/18.

Trajalo je malo dlje, ker smo iskali trenerja, ki je pripravljen delati z mladimi, je avtoriteta in pozna slovensko nogometno okolje, saj je dolgo časa igral v Mariboru, tudi v ligi prvakov. Nismo smeli narediti napake z napačno izbiro trenerja in igralcev, ker smo klub z najmanjšim proračunom v ligi.

Kolikšen je proračun?

Dobrih 700.000 evrov za delovanje celotnega kluba, torej z vsemi selekcijami. Ker je poslovna skrivnost, vam ne morem povedati, koliko prispeva vlagatelj. A brez njega niti približno ne bi uspeli zapolniti proračuna. Problem slovenskega športa nasploh, ne le nogometa je, da vsi potrebujemo tuje vlagatelje, sponzorje.

S kakšno zasedbo bo šlo Krško v tretjo prvoligaško sezono?

Dovolj kakovostno za obstanek. Ekipo bomo glede na potrebe dopolnjevali do konca avgusta, ko se konča prestopni rok. Želimo sodelovati z vsemi slovenskimi prvoligaši, da nam posodijo kakšnega igralca. Pričakujemo, da bomo sodelovali z Mariborom, Domžalami in Olimpijo ter razvijali kakšnega njihovega mladega igralca. Naša želja je sicer, da imamo čim več lastnih igralcev, ker bi tako z njihovo prodajo tudi služili denar za delovanje kluba.

Velik kapital kluba je nogometna šola, ki je med najboljšimi v državi.

Nanjo smo najbolj ponosni. Težava je, da igralci zelo mladi odhajajo v tujino. Pred dvema letoma so odšli trije igralci, Kerin v milanski Inter, Guček v Betis iz Seville in Drkušić v Hereenveen, za katere smo dobili kar nekaj denarja. Za njihov razvoj bi bilo boljše, če bi ostali v Sloveniji, mi pa bi z njimi zaslužili več zdaj, ko bi imeli vsaj 15 tekem v prvi ligi. Za sodelovanje s tujim vlagateljem smo se odločili prav zato, da smo dobili denar, s katerim lahko klubske dragulje, ki so reprezentanti v mlajših selekcijah, zadržimo v Krškem. Z njimi smo podpisali profesionalne pogodbe, kar pomeni svetlo in stabilno prihodnost kluba. Napredujemo iz dneva v dan. Klub ima svojo identiteto, je vpet v lokalno okolje in imamo primerno infrastrukturo.

Znani ste po tem, da imate le malo profesionalcev, ampak igrajo dijaki, študenti, nekateri pa hodijo v redne službe.

Prvo ligo smo začeli brez profesionalca, nato smo imeli enega, zdaj jih je že kar nekaj. Vsako leto želimo povečati njihovo število, ker to pomeni normalno rast in prihodnost kluba.

Ali za nasvet vprašate tudi vašega prijatelja Roberta Prosinečkega.

Z Robijem in tudi njegovim bratom Danijelom, ki je tudi član upravnega odbora kluba, smo prijatelji že od malih nog, ko smo se družili na Bizeljskem. Njegovi nasveti so vedno zelo koristni.