Danes se začenja nova evropska sezona za klube, ki bodo tekmovali v kvalifikacijah za nogometno ligo Evropa. Med njimi so tudi trije slovenski – Gorica, Olimpija in Domžale, ki so pred zahtevnim izzivom. Goričani evropsko pot začenjajo v Armeniji, Ljubljančani na Finskem, Domžalčani pa bodo gostitelji v Celju, ker igralna površina na stadionu ob Kamniški Bistrici po obnovi še ni nared.

Širak – Gorica (ob 14. uri)

Goričani so že v torek popoldne s posebnim letalom iz Trsta odpotovali v Gjurmi na severu Armenije ob meji s Turčijo, da bi se čim bolj adaptirali na zahtevne razmere in spočili po kar peturnem poletu z vmesnim postankom v Costanzi v Romuniji. Gjurmi, mesto s 120.000 prebivalci, leži na nadmorski višini 1509 metrov, tekma pa bo že popoldne ob 16. uri po lokalnem času. Goričani so se za informacije o tem, kako je igrati v redkem zraku na veliki nadmorski višini, pozanimali tudi pri beograjskem Partizanu in mostarskem Zrinjskem, ki sta že gostovala v Gjurmiju.

Trener Gorice Miran Srebrnič meni, da sta ekipi po kakovosti izenačeni. Širak je narodnostno zelo pisana zasedba. »Tehnično so dobro podkovani, hitri, znajo se braniti in napadati. Kot ekipa delujejo zelo kompaktno. Vso tekmo moramo ostati zbrani, saj je skrajni čas, da znova nekaj naredimo v Evropi. Želja je doseči gol in iztržiti ugoden izid pred povratno tekmo v Novi Gorici,« je napovedal trener Gorice Miran Srebrnič.

Goričani gradijo optimizem na odličnih predstavah v spomladanskem delu, ko so postali podprvaki, in na prijateljskih tekmah, na katerih so premagali Olimpijo s 3:0 in Istro iz Pulja s 3:1 ter izgubili s Slaven Belupom 0:1, ko je trener spočil nekatere nosilce igre. V igralski zasedbi ni sprememb od lanske sezone. Poškodovana sta Matija Škarabot in Miran Burgić, za katerega še niso našli zamenjave. Na slovenskem trgu je pomanjkanje kakovostnih napadalcev. Najboljši so za Goričane, ki so še vedno v obdobju sanacije, pač predragi, zato je Filip Dangubić izbral Celje, tudi za Daliborja Volaša ne morejo konkurirati. Srebrnič je odsotnost klasičnega napadalca rešil s taktičnimi spremembami v postavitvi in prerazporeditvijo vlog napadalcev.

Vaasa – Olimpija (ob 18. uri)

Pred tekmo je v taboru Olimpije veliko negotovosti. Podoba na prijateljskih tekmah ni bila obetavna, a trener Igor Bišćan je miren, čeprav se zaveda limitov ekipe. V golu bo Vidmar, ki s soigralci veliko komunicira na igrišču v različnih jezikih. Na desnem boku bo zaradi odsotnosti Klinarja, ki okreva po operaciji, po sili razmer Ilić in na levem Štiglec, od obeh ni možno pričakovati presežkov v napadu, zato ne bo veliko prodorov po krilu in predložkov. Štoperja bosta Zarifović in Mitrović, vskoči lahko tudi Bajrić. Za mesta v zvezni vrsti so kandidati Romun Cretu, ki še vedno dela preveč napak, Miškić ter novinca Tomić iz Zrinjskega in Brkić iz Mladosti Kakanj. V napadu sta doslej premalo pokazala Eleke in Oduwa, ki sta taktično nezrela. Adut utegne biti Abass, ki je med vsemi v najboljši formi, a je imel zadnje dni težave s poškodbo. »Finci so me presenetili, da namesto z dolgimi žogami igrajo po tleh, kar pa bi nam moralo ustrezati. Zavedati se moramo, da nas čakata dve tekmi,« pravi Igor Bišćan, ki med vsemi deluje najbolj mirno, saj ima kot nekdanji vrhunski igralec v nogah veliko takšnih tekem, kakršna čaka danes Ljubljančane na zahodu Finske. Vaasa je v polnem tekmovalnem ritmu in dobri formi. Po porazih v prvih dveh krogih je na naslednjih 13 tekmah izgubila le enkrat.

Domžale – Flora Talin (ob 20.30 v Celju)

Domžalčani so za včeraj popoldne za dobrih 24 ur preselili v Celje. Gostitelji evropske tekme bodo v Areni Petrol, kjer so stroški najema desetkrat nižji kot v Stožicah. Za nameček je trener Simon Rožman rojen Celjan, pa tudi igralci se v mestu dobro počutijo. Z izjemno Majerja, ki se je preselil v Rostov Rusiji, in poškodovanega Franjića bodo priložnost dobili nogometaši, ki so si izborili evropski nastop. Najbolj zveneča okrepitev Senijad Ibrčičić bo na tribuni, saj je z ekipo opravil šele štiri treninge, zato še ni nared za velike napore. »V Evropi so tekme na višji ravni kot v slovenskem prvenstvu in pokalu. Evropski pokal zahteva kakovost, zato to ni tekmovanje, v katerem bi se učili, ampak moramo pokazati vse, kar smo se naučili spomladi. Flora je tekmec po meri. Po kakovosti je enakovreden, zato pričakujem izenačeno tekmo. Smo v dobri formi in dobro pripravljeni,« je bil zelo samozavesten trener Domžal Simon Rožman.

Strokovni štab je do obisti preučil igro Flore, ki dominira v estonskem prvenstvu. Z novim trenerjem, Nizozemcem Arnom Pijpersom so v estonskem prvenstvu so letos nanizali 15 zaporednih zmag z razliko v golih v 52:7, v generalki za evropsko preizkušnjo pa so premagali švedsko moštvo AIK iz Stockholma z 2:0. »Flora je čvrsto moštvo, centralna branilca sta zelo visoka, v ofenzivnem delu pa imajo kreacijo z Gruzijcem Bergašvilijem in nevarnim napadalcem Sappinenom. Zaradi velike premoči v estonskem prvenstvu, ki je po kakovosti na nižji ravni kot slovensko, težko ocenjujem, kako se obnašajo, ko se morajo braniti, saj jih nihče ni napadel frontalno. Ker bo to evropska tekma, dvomim, da nas bodo Estonci frontalno napadli. Naš načrt je, da jih spravimo v podrejen položaj in nadigramo,« je načrt razkril Rožman. Dobro se zaveda, da bo do konca avgusta ostal brez treh ali štirih najboljših igralcev, saj se klub preživlja s prodajo igralcev.