»Moja glavna skrb je dobra vožnja. Nič ne bo podarjeno. Za sekunde in tisočinke se bomo podili vsi enako. Brez tveganja ne bo rezultata. Ne želim biti favorit, najprej je treba odpeljati. Če bo kdo hitrejši, mu bom čestital in šel naprej. Sem realen. Korak za korakom,« slovenski kolesar Primož Roglič razmišlja pred današnjim začetkom največje kolesarske dirke na svetu. Ima priložnost, ki ga lahko izstreli med največje zvezde.

Čeprav je novinec, se 27-letni Zasavec zaveda svoje vloge in zgodovinske priložnosti na 14 kilometrov dolgi trasi ob Renu. Še nikoli Slovenec ni bil tako izpostavljen v ožjem krogu favoritov. Ne skriva, da sanja tudi o rumeni majici. Male sanje so se uresničile že v četrtek zvečer na obrežju velike reke, ko je, tako kot znova trojica BBB – Grega Bole, Jani Brajkovič in Borut Božič – iz ekipe Bahrain Merida doživel ovacije večtisočglave množice ob uradni predstavitvi ekip in si je na dres nizozemske ekipe LottoNl-Jumbo pripel startno številko 166.

Nemci so za gostovanje Toura plačali 11 milijonov evrov

Roglič se samo smehlja ob priložnosti. Ni samoumevna. Vožnja na čas se za uvod francoskega Toura praviloma izmenjuje s sprinterskimi etapami. Krajši kronometer, kot bo letos ob Renu (14 km), so vozili štirikrat, v letih (2007–2012), ko je dominiral in rumeno majico oblačil švicarski Spartak Fabian Cancellara. Zmagovalca iz leta 2015 Avstralca Rohana Dennisa ekipa BMC letos ni poslala ob Ren. Zagotovo so nemški organizatorji vplivali na program Toura. Ob vložku 11 milijonov evrov so ob rumenem spektaklu želeli imeti tudi disciplino, pri kateri bo kot magnet tudi močna športna osebnost. Z veliko verjetnostjo največ lahko pričakujejo od aktualnega štirikratnega svetovnega prvaka v kronometru, lastnika petih etapnih zmag in nosilca rumene majice Tonya Martina.

V bitki z uro mu bo stal nasproti po postavi manjši, po moči šibkejši in še novinec in nekdanji smučarski skakalec povrhu. Toliko tekmovalnih dni, kot jih ima Martin že na Touru, nima Roglič niti med profesionalci. David proti Goljatu, bi rekli svetopisemsko. Roglo odlikujejo boljša aerodinamična lega na kolesu, vzdržljivost in inovativno drzna linija vožnje skozi ovinke. Deset ovinkov je lahko največja Rogličeva prednost. In seveda sproščenost, motivacija in samozavest. Roglič je osvojil vse tri zadnje kronometre pred Tourom, na katerih je nastopil: Baskija, Romandija in Ster ZLM.

Brajkovič, Bole in Božič v vlogi pomočnikov

Ekipa LottoNl-Jumbo je tako kot tudi ekipa Sky – najbolj gospodovalna ekipa zadnjih Tourov z največjim favoritom za tretjo zaporedno zmago Chrisom Froomom – spremenila barve tekmovalnih dresov. Zamenjava črne in rumene pri ekipi nizozemske loterije je narejena z namenom razločevanja od rumene majice. Ničesar ne prepuščajo naključju. Ni samo Düsseldorf. Če se bo Rogliču ponovilo kaj podobnega kot na lanskem Giru, ko je rožnato izgubil za stotinko (ali 14,7 centimetra), se zaveda novih priložnosti.

Po sprinterski nedelji do belgijskega Liegea je spremembo nosilca rumene majice mogoče predvideti v ponedeljek v mali klasiki in tudi v sredo v gorski etapi na La Planche des Belles Filles – Planoti lepih deklet v Vogezih. Roglič zagotovo ne čaka le na čudež. Tudi slovenski trojček iz ekipe Bahrain Merida, Jani Brajkovič, Grega Bole in Borut Božič, je v vseh pogledih že izkusili čar in pasti največjega cirkusa za kolesarske gladiatorje. Vsi trije so v vlogi pomočnikov za sprinterja Sonnya Colbrellija, ki bo prežal na priložnost v senci Petra Sagana ter hribolazca Iona Izagirreja. Bole, jezen po porazu na državnem prvenstvu v Kranju, je po štirih letih gledanja Toura po televiziji odločen izkoristiti priložnost, če se bo le ponudila. Božič in Brajkovič, oba že z izkušnjami etapnih zmag in nošenja majice vodilnega na eni od največjih tritedenskih dirk (Vuelti), sta sprijaznjena z vlogo vodonosca.

»Na Tour grem veliko lažje. Nobenega pritiska ni. Predvsem stresa v prvih etapah bo veliko manj. Veliko lažje bo voziti, ko ne bo bremena in razmišljanja, da v prvih dneh ne smemo narediti nobene napake in ničesar izgubiti. Pričakujem, da bo zaradi tega veliko lažje,« je razliko v pristopu opisal Jani Brajkovič, ki se po štirih letih vrača na Tour. Belokranjec ima na največji dirki na svetu najboljšo slovensko uvrstitev v skupnem seštevku z devetim mestom, ki si jo deli s Tadejem Valjavcem. Tudi to bi lahko bil izziv za Rogliča.