»Ah, še bodo priložnosti. Še ne bom končal kariere,« se je lani v Ihanu hitro sprijaznil Primož Roglič, potem ko je zaradi okvare kolesa, tako kot Luka Mezgec, izgubil možnost boja za majico prvaka z Janom Tratnikom. Prav ti trije so ob Gregi Boletu, ki bo glavni mož v taktičnih različicah Bahraina Meride, prvi kandidati za majico prvaka. Za dirko državnega prvenstva, najbolj posebno in prestižno preizkušnjo na domačih cestah, veljajo posebna pravila. Ni enakovrednih ekip, kot so kolesarji vajeni z mednarodnih dirk. Rivalstvo med kolesarji domačih in tujih ekip ter preplet njihovih navez je vedno zakulisna zgodba edinstvene dirke leta.

Z izjemo Simona Špilaka, kralja Švice, ki se nastopu na državnem prvenstvu izogiba že vsa zadnja leta, bo na startu cvet slovenskega kolesarstva. Prvenstvo Slovenije, letos v 27. izvedbi, je daleč največja domača dirka leta. Državno prvenstvo ima poseben status v kolesarskem svetu. Gre za prestiž. Tudi najmočnejši ekipi World Toura, ki bosta imeli na prvenstvu v Kranju kar devet kolesarjev, sta napovedali nastop v sporočilih za medije v enaki meri kot pred Girom. Če ima UAE Emirates tri močne posameznike (Marko Kump, Matej Mohorič, Jan Polanc), bo 165 kilometrov dolgo dirko na krogih skozi vasi pod Storžičem krojila ekipa Bahrain Merida. Naslov prvaka v Sloveniji je za ekipo prestižnega pomena. Tvorec ekipe Milan Eržen je že na dirki Po Sloveniji dal jasno vedeti, koliko jim pomeni uspeh tudi v Sloveniji. Želijo zmagovati. »Samo« drugo mesto v kolesarstvu, kjer štejejo predvsem zmage, prehitro utone v pozabo.

S šestimi kolesarji (Bole, Borut Božič, Luka Pibernik, David Per, Domen Novak, Jani Brajkovič) in strategom v avtu Gorazdom Štangljem bo najmočnejša ekipa, ki je v zadnji dobi nastopila na slovenskem prvenstvu. Pibernik, Božič in Per so specialisti za DP. Velja nepisano pravilo, da ima najboljša ekipa dominantno vlogo, kar je v taktičnem pomenu velika prednost. In tudi slabost. Ker gre za številčno neenake klubske zasedbe, pridejo v ospredje tudi druga zavezništva in tihi dogovori, s čimer lahko najmočnejši izgubijo vso udarno moč. Čar kolesarstva je, da vsega ni mogoče narediti s taktiko, ne nazadnje večinoma odločajo noge.

Glede na traso, ki jo vsi že dobro poznajo z Velike nagrade Kranja, je scenarij nemogoče napovedati. Kot že lani v Ihanu je zagotovo pričakovati visok ritem že od starta. V zaključku je pričakovati samostojno akcijo (Roglič, Tratnik) ali sprint manjše skupine. Še posebno dobri v vožnji na čas, kot sta Roglič (etapna zmaga v vožnji na čas in drugi mesto na Ster ZLM Tour) in Tratnik (zmaga v prologu in skupno na dirki Po Slovaški), bi lahko svoje potenciale izkoristili v zadnjem delu, ko se trasa spušča proti Kranju. Za Rogliča, Boleta ali Božiča, ki je še v širšem izboru za Tour, bo prvenstvo lahko imelo še posebno draž. Z naslovom prvaka bi majica Slovenije vozila tudi na francoskem Touru.

Znotraj članske dirke mladi lovijo še svoj naslov med mlajšimi člani. Med favoriti so poleg lanskega prvaka Davida Pera zagotovo štirje člani Roga Ljubljana: Tadej Pogačar, Žiga Jerman, Izidor Penko in Žiga Ručigaj. Ker bo šlo na moč, bo prvak tisti, ki mu bo uspelo najdlje slediti. Zanimivo bo za vse ljubiteljske kolesarje in navijače, ki se bodo v največjem številu zbrali na vzponu proti Bašlju, najbolj slikovitem vzponu trase. Tudi Mitja Kravos, zmagovalec maratona Franja, je pridobil elite licenco in se bo lahko na najbolj prestižni domači preizkušnji pomeril ob boku elitnim profesionalnim kolesarjem. Na članskem startu bo kar 53 kolesarjev in 12 kolesark, kar je svojevrsten rekord za domače dirke. Skupaj pa 164 kolesarjev. Članice, mladinke in mladinci se bodo izpred trgovskega centra na Kokrici, kjer bosta le start in cilj, zapodili že ob 9. uri, članska elita pa štiri ure pozneje.