S konceptualno razpravo o poeziji in strahu se nocoj v Ljubljani začenja Srečanje pesnikov, kritikov in prevajalcev poezije Pranger. Vodilo festivala ostaja zvesto štirinajstletni tradiciji – ustvarjanju prostora za neposredno soočenje mnenj o posameznih pesmih, pesniških zbirkah, merilih poezije in morebitnih teoretskih nastavkih za širše poetološke smernice. Rogaška Slatina, kamor se bodo po dveh dneh selile kritiške in prevajalske debate, namreč vsako leto gosti devet pesnikov, katerih sveže zbirke ostanejo na situ treh vabljenih kritikov.

Po izboru Stanke Repar bodo tako na tehtnici Didaskalije k dihanju Jenkove nagrajenke Anje Golob, Frekvence votlih prostorov Dejana Kobana in zbirka Deklice Ane Porenta. Kritik Muanis Sinanović si želi razprave o prvencih Tatar Jerneja Županiča in Orjaški gobec globusa Urške Kramberger ter o zbirki K območnim poročilom Blaža Božiča, ki je leta 2013 že prejel nagrado zlata ptica. Ivan Dobnik bo na pranger postavil Milana Vincetiča z zbirko Kalende, Milana Deklevo z In Darwinu zadrhti roka ter Gregorja Podlogarja, ki je nazadnje izdal knjigo Svet in svet.

Na obisku Ukrajina

Pranger vsako leto povabi v goste tudi izbrani tuji jezik. Za prevode izbranih pesmi v ukrajinščino sta letos poskrbela prejemnica nagrade Radojke Vrančič za mladega prevajalca Andreja Kalc in ukrajinski pesnik, pisec kratkih zgodb, literarni kritik in novinar Dmitro Čistjak. Slednji se bo predstavil tudi na odru Prangerja, v četrtek bo namreč v Rogaški Slatini predstavitev njegovega pesniškega ustvarjanja.

Že skoraj deset let v sklopu Prangerja poteka tudi Ela – Mali Pranger, s katero želijo organizatorji poezijo skozi igro in ustvarjalnost približati najmlajšim bralcem. Že v petek lahko otroci obiščejo otroško delavnico senčnega gledališča pod vodstvom pesnice Katje Gorečan, slikar Arjan Pregl pa bo pred sobotno podelitvijo nagrad zmagovalcem osnovnošolskega literarnega natečaja vodil delavnico Slikobesedarnica.

Pravljična vas v Brdih

V četrtek se v Brdih začenja 16. festival Sanje v Medani, ki bo vse do nedelje ponujal pester preplet poezije, glasbe, filma in filozofije. Letošnja izdaja festivala, podnaslovljena Noči knjige in vina, se osredotoča na staroselstvo. O temi, ki je v času raztapljanja identitet in množičnega izginjanja kultur po vsem svetu še kako aktualna, bosta v petek in soboto predavala Karel Gržan, ki bo predstavil svoje osupljive arheološke najdbe na slovenskem Štajerskem, in Pavel Medvešček, avtor knjige o tolminskih starovercih.

Glavni program v Vili Vipolže bodo vsak večer začinili nastopi pesnikov, kot so Jure Vuga, Glorjana Veber in Hrvat Marko Tomaš, ter glasbeniki Rudi Bučar, Jani Kovačič z Ano Pupedan in raper Klemen Klemen. Če glasbe še ne bo dovolj, si bo v četrtek mogoče ogledati tudi glasbeni dokumentarec Petre Seliškar Moj narobe svet o satiričnem ustvarjalnem zagonu Franeta Milčinskega - Ježka.

Že tradicionalno bo v sklopu Pravljične vasi v soboto v Šmartnem potekal festival za otroke. Dopoldan se bodo lahko podali na literarno pustolovščino Lov na zaklad, pozno popoldan pa se udeležili eksotične povorke teatra Papelito. Bolj sramežljivi lahko prisluhnejo kakšnemu od pripovedovalskih dogodkov, Polona Prosen in Tea Vidmar jih bosta denimo z besedami popeljali na Orient.