Slovenski moški odbojkarski reprezentanci je uspel nov zgodovinski mejnik. Potem ko se je konec maja na kvalifikacijah v Stožicah v Ljubljani premierno uvrstila na svetovno prvenstvo, ki ga bosta septembra prihodnje leto gostili Italija in Bolgarija, je le mesec dni pozneje postala še zmagovalka drugega kakovostnega razreda svetovne lige. S tem se je prebila v najvišji rang tekmovanja in si priigrala pravico, da prihodnje leto nastopa ob boku enajstih najmočnejših selekcij na svetu.

Slovenci potrdili vlogo favorita

Izbranci srbskega stratega Slobodana Kovača so po štirih turnirjih na treh celinah in enajstih tekmah v le 23 dneh najboljše prihranili prav za konec. Na sklepnem turnirju v mestu Gold Coast v Avstraliji so bili neustavljivi in z dvema dominantnima predstavama brez kančka dvoma dokazali, da spadajo v vrh svetovne odbojke. Da jim v drugem kakovostnem razredu ni para, so potrdili že z osvojitvijo prvega mesta po rednem delu tekmovanja. Kot prvi favoriti za končno zmago na sklepnem turnirju so imeli tri točke naskoka pred Nizozemci, ki so jim na nasprotni strani mreže stali v sobotnem polfinalu. Čeprav so bile izkušnje na strani olimpijskih prvakov iz Atlante – proti Sloveniji so odigrali že svojo 300. tekmo v svetovni ligi – so bili Slovenci tisti, ki so prevladovali večji del dvoboja. Tekmeca so s 3:0 (15, 30, 20) odpravili po vsega uri in pol igre, pri čemer so se najbolj namučili v drugem 40-minutnem nizu, v katerem so nezbrani Nizozemci zapravili kar šest zaključnih žog. V vrstah Slovenije se je z 20 točkami najbolj izkazal Mitja Gasparini, pet manj pa jih je prispeval kapetan Tine Urnaut, ki je z napadom za 25:20 v zadnjem setu tudi zapečatil usodo tulipanov.

Zadnja ovira na poti do končnega slavja je bila v nedeljskem finalu reprezentanca Japonske, ki je dan pred tem v izenačenem dvoboju s 3:2 izločila gostitelje Avstralce. Slovenci so imeli z odbojkarji iz dežele vzhajajočega sonca še neporavnane račune, saj so jim na turnirju v Takasakiju z izidom 2:3 zadali edini poraz v letošnji sezoni svetovne lige. Tedaj je Slovenijo v obup spravljal Maširo Janagida, ki je dosegel 19 točk, tokrat pa je bil z le štirimi med manj opaznimi člani svoje ekipe. Tudi sicer Japonci niso bili dorasel tekmec Slovencem, ki so igrali v prestavi višje in so prevladovali v vseh elementih odbojkarske igre. Pred 1500 gledalci, med katerimi je bilo slišati in opaziti tudi kar nekaj slovenskih, so namreč do zmage prišli še nekoliko hitreje kot proti Nizozemski. Znova so zanjo potrebovali le tri nize, tako v prvem kot v zadnjem pa so nasprotnikom dopustili le 17 točk.

Kovač: Japoncem vrnili z obrestmi

»Mislim, da so se igralci psihično zelo dobro pripravili na sklepni turnir in da smo v soboto in nedeljo odigrali odlično. Japonska nas je premagala, tokrat pa smo ji to vrnili z obrestmi. Danes smo bili odlični v vseh elementih igre in takšna Slovenija je reprezentanca, ki jo vsi tako radi gledamo. Vsa čast fantom, ki so bili najboljši, vsa čast mojim sodelavcem, ki so ekipo, tako taktično kot telesno, odlično pripravili. Videti je bilo, kot da igramo v eni prestavi višje kot Japonci, zato je rezultat zares izjemen,« svojih izbrancev po tekmi ni mogel prehvaliti Slobodan Kovač.

Slovenska reprezentanca je sicer tekmovanje sklenila z desetimi zmagami na enajstih tekmah. Na njih je osvojila 32 od 33 možnih nizov, tekmecem pa jih je prepustila zgolj deset. »V tej svetovni ligi smo zares pokazali svojo najboljšo odbojko. Zelo sem zadovoljen z odzivom ekipe, ki je stopila skupaj in ni popustila niti v enem trenutku. Če pogledamo nazaj, kako smo začeli to pot, bili na treh celinah, menjali časovne pasove…, tudi to nam je dalo posebno energijo in odločenost, da se ne oziramo na utrujenost. Pokazali smo, da ne sodimo v drugo skupino, temveč v prvo in da sodimo med najboljše reprezentance,« je dejal Klemen Čebulj, ki se bo s soigralci v domovino vrnil v torek. Sledilo bo nekaj dni počitka, nato pa začetek priprav na avgustovsko evropsko prvenstvo na Poljskem, kjer bodo branili srebro.

Predsednik FIVB potrdil reforme

Krivca, da veselje slovenskih odbojkarjev ob izjemnem dosežku le ni popolno, gre poiskati predvsem v nedavnih govoricah o spremembi tekmovalnega formata elitnega razreda svetovne lige, v katerem naj ne bi bilo prostora za tako majhno reprezentanco, kot je slovenska. »Na svetovni zvezi je, da zdaj dobro razmisli, kakšne odločitve sprejema in da Slovenijo, ki si je na igrišču priigrala pravico do nastopa med elito, uvrsti v prvo skupino svetovne lige,« je Mednarodni odbojkarski zvezi (FIVB) danes zažugal slovenski selektor Kovač.

Da v FIVB resnično pripravljajo novosti, je konec preteklega tedna prvič potrdil tudi njen predsednik Ary Graca, ki se je v Hamburgu udeležil generalnega zasedanja Nemške odbojkarske zveze. Šlo naj bi za sveženj reform, poimenovan projekt Nucleus, s katerim želijo pri FIVB poskrbeti za nadaljnji razvoj odbojke v svetu. »Projekt Nucleus bo predstavljal velik del naše strategije, da odbojko popeljemo na višjo raven,« je bil redkobeseden Ary Graca. Kot so zapisali na uradni spletni strani FIVB, je cilj reform razvoj odbojke na ključnih trgih, kot primer pa so navedli prav nemškega, po katerem naj bi se nato zgledovale tudi tuje države.

Za dodatna pojasnila v povezavi s temo, ki je v zadnjih dneh v slovenski odbojkarskih krogih dvignila ogromno prahu, smo se na FIVB obrnili tudi pri Dnevniku, vendar nam v tednu dni odgovora niso posredovali.