Cene montažnih bazenov in bazenskih setov se začnejo že pri petdesetih evrih, če vključujejo tudi črpalko, pa kakšnih trideset evrov več. Ti bazeni niso namenjeni plavanju, temveč s skromno velikostjo in globino služijo za ohladitev, namakanje in igro otrok. Tudi bazeni v tem cenovnem razredu načeloma niso slabi in ob skrbnem vzdrževanju nas lahko razveseljujejo kar nekaj kopalnih sezon. Največji problem generičnih bazenov nizkih cen je njihova dvomljiva trpežnost, saj ob nakupu težko ocenimo kakovost izdelave, zaradi velikega števila proizvajalcev pa tudi spletno iskanje ne da zanesljivih informacij. Tipične težave takšnih bazenov so slabe filtrirne črpalke, neustrezni filtri, pokanje šivov, občutljive stene in konstrukcija, ki slabo drži obliko. Slednjemu so najbolj izpostavljeni samostoječi bazeni brez ogrodja ter ovalni bazeni, pri katerih sila vode neenakomerno pritiska na stene. Tako so bazeni bolj izpostavljeni obrabi, pri naslanjanju in vstopanju v bazen brez lestev se postopno deformirajo, šibka točka pa so prav šivi. Poškodbe sten, šivov ali napihljivega obroča težko popravimo, če pa ob tem upoštevamo še izgubo deset in več kubičnih metrov bazenske vode ob predrtju, razumemo, zakaj moramo z montažnim bazenom ravnati previdno.

Ogrodje zagotovi daljšo življenjsko dobo

Kovinska konstrukcija omogoča montažnim bazenom z ogrodjem trdnost in daljšo življenjsko dobo. Številne izvedbe montažnih bazenov z ogrodjem še vedno najdemo v razredu pod 500 evrov, celotno naložbo v osebni bazen pa lahko še vedno zadržimo pod tisočakom in za takšen izdatek bi morali od montažnega bazena dobiti že zelo veliko. Poleg nakupa bazena s črpalko (in dodatno črpalko, a o tem pozneje) moramo upoštevati še stroške bazenske kemije, pripraviti moramo tudi podlago in urediti okolico. Montažne bazene postavimo na izravnano podlago – mivko, pesek, zaščitno folijo, posebne plošče ali primeren podest. Svetujemo tudi postavitev izolacijske plasti iz stiropora in filca, s katero bomo preprečili odvajanje toplote v tla. Izdatki lahko močno narastejo ob nakupu pripomočkov, ki so lahko bolj ali manj nujni in luksuzni – lovilna mrežica, sesalnik, filtri, prekrivna folija, merilniki pH in klora, morda ležalniki in sončni zbiralniki ali grelniki.

Različni tipi črpalk

Zmogljiva filtrska črpalka je nujna za kakovostno bazensko vodo. Gre za pretočne črpalke, ki zagotavljajo stalno kroženje vode in čiščenje skozi vgrajene filtre. Šibka točka cenejših bazenskih setov so lahko prav črpalke slabših zmogljivosti, zaradi katerih je tudi ob dodajanju kemikalij težko vzdrževati čisto vodo. Dovolj zmogljiva črpalka torej zmanjšuje potrebo po uporabi kemije, zato vam bodo specializirani ponudniki montažnih bazenov običajno svetovali nakup črpalke s peščenim filtrom. Kartušne črpalke, ki so ponavadi priložene bazenskim setom, so običajno manj zmogljive. Vodo čistijo slabše, kartuše pa so drage in zahtevajo redno dvotedensko menjavo. Peščeni filtri uporabljajo filtrirni pesek, ki ga lahko nadomestimo tudi s filtrirnimi kroglicami iz polietilena. So bistveno lažje kot pesek (700 g kroglic ustreza 25 kg peska), a številni lastniki bazenov se bolj zanašajo na filtriranje vode s peskom. Je odličen filtrirni material za nizko ceno, pri čiščenju s povratnim izpiranjem pa naj bi se pesek bolje očistil umazanije kot penaste kroglice.

Priprava vode postane znanost

Vodovodna voda, s katero napolnimo domači bazen, je v osnovi čista, saj gre za pitno vodo, ki že ima dodanega nekaj klora. Vendar pa je tega premalo (oziroma prehitro izhlapi), da bi lahko preprečil razmnoževanje bakterij in glivic, ki v bazen vstopijo iz okolja ali se prenesejo s kopalcev. Nujni kemikaliji za vzdrževanje higiene v osebnih bazenih sta dezinfekcijsko sredstvo in regulator pH, ki se ju običajno uporablja hkrati s sredstvom za bistrenje vode in algicidom za preprečevanje rasti alg. Multifunkcijske bazenske tablete, ki vsebujejo klor, algicid in preprečujejo motnost, so običajno uporabne za vzdrževanje kemično že pripravljene bazenske vode, manj pa za iskanje ravnovesja ob prvem polnjenju. Zato se moramo lotiti uravnavanja vsakega posameznega parametra.

Regulator pH, klor, algicid – porabo kemikalij lahko zmanjšamo

Bazenska voda mora imeti pH med 7,1 in 7,4. Optimalna vrednost pH je ena najpomembnejših postavk pri pripravi vode, saj nižja pH povzroči korozijo kovinskih delov, ob previsoki pH pa pride do izločanja mineralnih snovi in s tem belih oblog na bazenu, pekočih oči, srbeče kože in slabšega delovanja sredstev za dezinfekcijo. Ko natočimo vodo v bazen, moramo z merilnikom najprej preveriti njeno vrednost pH, nato pa pH prilagodimo z ustreznim sredstvom, ki ga običajno kupimo v obliki topnega granulata. Za dezinfekcijo vode skrbimo s klorom, ki je najpogostejše dezinfekcijsko sredstvo za kemično pripravo vode in ga najdemo v različnih oblikah – kot tekočino, tablete ali granulat. Različni izdelki so glede na navodila na embalaži primerni za redno kloriranje ali za sunkovito »šok« kloriranje ob prvem polnjenju. Količino klora v vodi se preverja z reagentno tableto, v kopalni vodi pa naj bi se gibala od 0,3 do 0,6 mg prostega klora v litru vode. Kemična priprava vode je obsežna tema, ki se ji je vredno posvetiti, se o njej izobraziti pri izkušenem prodajalcu in na spletu. Seznanitev z gibanjem posameznih vrednosti nam pomaga, da v domač bazen ne vnašamo več kemikalij, kot je potrebno. Za čisto vodo so najpomembnejši redno (dnevno) preverjanje stanja, redno čiščenje nečistoč iz bazena, kakovosten peščeni filter in tuširanje kopalcev pred vsakim vstopom v bazen.

Z zadostnim znanjem bo vzdrževanje bazenske vode enostavno

Montažni bazeni so kljub enostavni postavitvi in preprosti konstrukciji precej kompleksni sistemi. Bazenska voda zahteva posebno pripravo, saj je večino kopalne sezone ogreta na optimalno temperaturo za razmnoževanje bakterij, ki jim je redno izpostavljena. To za sabo potegne zmeren vložek časa in denarja. Če želimo imeti v svojem bazenu kakovostno vodo, jo moramo vsakodnevno pregledovati, sproti popravljati neustrezne vrednosti, bazen pa redno čistiti. Poleg kemikalij predstavlja določen strošek tudi delovanje filtrske črpalke, ki v rednih intervalih črpa vodo skozi celotno sezono. A ponovimo še enkrat – strošek nakupa in delovanja kakovostne črpalke in seznanitev s tehnikami za nego vode bosta opazno zmanjšala potrebo po uporabi klora in drugih kemikalij.

Ne pozabite na ureditev okolice

Ob postavitvi bazena pomislite tudi na ureditev okolice, zasaditev rastja, pripravite prostor za ležalnike ali vrtno mizico. Naj bleščeče moder bazen sredi travnika ne deluje kot tujek v naravnem okolju. Trud se izplača, saj lahko z nekaj gostega rastja in primerno lokacijo montažni bazen postane zavidanja vredno središče za preživljanje vročih poletnih dni – in tudi romantičnih večerov.