V sredo so ministrstvo za gospodarstvo, sklad kmetijskih zemljišč in Perutnina Ptuj (PP) sklenili dogovor, da se PP odpove najemanju 34 hektarjev kmetijskih zemljišč v občini Rače - Fram. Zemljišča sklada bodo ponudili »tistim, ki živijo od kmetijstva in ki še želijo kmetovati«, a je na zemlji, kjer zdaj kmetujejo, predvidena gradnja lakirnice avstrijskega podjetja Magna Steyr, je na včerajšnji novinarski konferenci povedal minister Zdravko Počivalšek. Ti kmetje, ki jih je po ministrovih besedah pet, šest ali sedem, naj bi večinoma živeli bliže zemljiščem, ki jim jih bodo ponudili, kot zemljiščem, ki jih obdelujejo zdaj.

Pozno popoldne nam je direktorica sklada Irena Šinko sporočila, da jih je PP 9. maja obvestila, da se je najemu zemljišč pripravljena predčasno odpovedati pod pogojem, da ji sklad predčasno podaljša najemne pogodbe za preostalih 4000 hektarjev zemljišč, ki jih imajo trenutno v zakupu, do leta 2027. Včeraj se je podjetje temu pogoju odpovedalo in namesto njega zapisalo drugega: vse za realizacijo projekta Magna  – projekta državnega pomena.

Predstavniki kmetijsko-gozdarske zbornice in sindikata kmetov so včeraj povedali, da se ne strinjajo s tem mešetarjenjem. Pojasnili so, da ne nasprotujejo naložbam, ampak »dogovorom v ozkih krogih«, še posebej, ker naj bi šlo za kakovostna zemljišča, ki jih želijo prevzeti kmetje. (Na dopoldanski novinarski konferenci namreč niso navedli informacije, da se je PP prvotnemu pogoju odpovedala, op. p.)

Preostali lastniki zemljišč, kjer bo stala tovarna Magne Steyr, so po ministrovih besedah pripravljeni prodati zemljo, z izjemo treh, »ki niso kmetijski proizvajalci, ampak imajo drugačne zadržke«, je povedal Počivalšek in dodal, da o njih ne bo govoril. »Sem pa optimist.«

Iščejo drugo lokacijo

Kot drug problem, ki ga želijo rešiti, je omenil okoljevarstveno soglasje. Rok oziroma »načelno dogovorjen termin«, do katerega naj bi Magna pričakovala soglasje, je bil po Počivalškovih besedah 1. julij, a ne bo dosežen. Minister ni odgovoril na vprašanje, ali je Magna res zaprosila za okoljevarstveno soglasje tudi na Madžarskem. »Potem ko so videli, da tu pri nas nekateri niso za naložbo, so začeli iskati drugo lokacijo,« je poročal, kar naj bi zaupali predstavniki podjetja. Vendar je poudaril, da bodo kmalu izpolnjeni vsi pogoji za podpis pogodbe z Magno.

Minister je vesel tudi zaradi rezultatov ankete v občini Hoče - Slivnica. Izmed 1426 glasovnic, ki so jih oddali občani, jih 86 odstotkov podpira projekt lakirnice. »Velika večina ljudi v okolici in tudi velika večina Slovencev je za,« je prepričan Počivalšek, »je pa ta problem, da niso tako glasni kot tisti, ki so proti, in imajo to željo materialno podprto.«