Napovedovanje neviht je nehvaležno. Včasih smo jih napovedovali s pomočjo vertikalne sondaže ozračja – meteorološki balon, napolnjen s helijem, nosi merilno sondo, ki med dviganjem oddaja podatke o temperaturi, zračni vlagi, smeri in hitrosti vetra. Tako dobimo kar dobro sliko o tem, ali je ozračje labilno ali ne, koliko energije se lahko sprosti, če se zrak dovolj segreje, da se začne dvigati, in še kaj. Slaba stran take sondaže je v primeru, kadar se razmere čez dan spreminjajo. Takrat ne veš čisto dobro, kaj bo popoldne…

Imeli smo tudi vzorce višinskih vetrovnih polj ter podatke z meteoroloških postaj. In s tem se je bolj ali manj naše »orodje« končalo. Z razvojem meteoroloških modelov in razne merilne tehnike pa smo dobili mnogo več. Koliko raznih indeksov in parametrov si lahko izračunamo, se je skoraj že težko znajti med njimi. A vendar, zdaj nam omogočajo tudi predvideti, ali je bolj verjetno, da bodo nevihte povzročale nalive, ali bolj močan veter, morda točo, ali bodo dolgožive, ali le kratkotrajne, velike, ki so podobne že majhnim ciklonom, ali so možnosti za kakšen tornado. Skratka, res veliko.

Seveda je pri tem enaka težava kot pri napovedovanju vremena nasploh. Nič ne drži stoodstotno. In še nekaj. To so vse pomagala, ki napovejo, ali bodo v ozračju pogoji za nastanek neviht ali ne ter kakšne nevihte bodo, če bodo nastale. Ne moremo pa napovedati točnejšega časa nastanka in, kar bi bilo morda najkoristneje, kraja. Tu smo še vedno nemočni. Recimo, da imate zvečer prireditev na prostem, kjer bo igral simfonični orkester. Napovedane so nevihte. In pokličete dežurnega prognostika, ki vam pove, da pač ne more povedati, kje bo kakšna nevihta nastala. Ampak ti dragoceni inštrumenti res ne marajo vode, tako da ne veste, kaj storiti. Ti meteorologi so nesposobni in vam ne znajo napovedati, ali bo deževalo ali ne.

Samo to hočete – da ali ne! Pa nič od tega. Priznam, če bi bil jaz na vašem mestu, ne vem, kako bi se odločil. Odpovedati prireditev, ki zahteva veliko organizacijskega in logističnega dela, ni kar tako. In če jo boste odpovedali, seveda ne bo nevihte. Ta samo čaka, kdaj vas bo lahko prinesla naokoli.