Prejšnji petek je bila podobno kot skoraj na vseh drugih vinorodnih koncih Slovenije tudi v Prlekiji pomembna vinska prireditev, Salon Jeruzalem 2017. Če se ne motimo, so se vinarji in vinski proizvajalci zbrali petnajstič, in lahko rečemo, da so od začetkov do danes lepo napredovali. Celo tako, da se nekatere vinske hiše niti nočejo prikazati med zbranimi v dvorcu, ki ima še vedno velike težave z lastništvom, pa čeprav gre za enega najlepše prenovljenih tovrstnih objektov v Sloveniji. In čeprav gre za mnoge za najlepše vinske gorice pri nas.

Vinski turizemna jeruzalemskih gričkih

Kakor koli, vinske kraljice so bile na svojem mestu, someljeji in vinski strokovnjaki so imeli pripravljene kozarce in petek je bil dan, ko se je na najlepših gričkih pri nas dogajala prava pokušnja, ki je imela še nekaj dodatnih motivov. Recimo predavanje ali pogovor o tem, kakšni so potenciali Jeruzalemskih goric, za katere so bili sogovorniki prepričani, da gre za eno najlepših vinorodnih območij na svetu. Po drugi strani je organizatorjem in zainteresiranim – sodelovali so Društvo vinskih svetovalcev Sommelier Slovenije, SloVino Sommelier Club, Društvo Kelih, Zavod SloVino, Convivium Slow Food Štajerska in Center za gastronomijo in kulturo vina Univerze na Primorskem – treba povedati, da utegnejo povečan delež obiskovalcev in novi avtobusi turistov prinesti nove skrbi. Navsezadnje v Goriških brdih ob večjih praznikih in turističnih prireditvah, povezanih z vinom in češnjami, ni najti prostih hotelskih sob, parkirnih prostorov in celo prostora v gostilnah. V Jeruzalemskih goricah pa imajo le dve kolikor toliko urejeni gostišči – Brenholc in Taverno. Taverna ima še nekaj sob, kar pomeni, da bodo turisti, če se bodo usuli v Jeruzalem, kot obetajo, spali na prostem ali pa se bodo vozili v dolino, v Ljutomer ali Ormož. Ob Taverni imajo le še nekaj vinotek, zanimivo, najprestižnejša v lasti mednarodne vinske družine Puklavec se recimo zapira že ob šestih popoldne.

Vinska ponudba na Salonu

Lahko bi rekli, da je bilo za bolj ali manj uradne osebe Salona še nekaj drugih priložnosti, da staknejo glave in nekaj malega pomalicajo, običajni gostje pa so se v Dvorcu Jeruzalem srečali z aktualnimi vini, ki jih ponuja (rahlo okrnjena) prleška vinska scena. Recimo trio Verus z enim najboljših šiponov na svetu. Samo Kupljen, ki po smrti očeta poskuša z modernimi prijemi in ima enega najboljših chardonnayev pri nas. Vse bolj znana vina Kos, ki se prebijajo med najboljše na Štajerskem, avstrijski vinar Krainz, ki je trto zasadil v naših krajih, tudi s svojim konkretnim rdečim cuveejem. Jasno, kot vedno so bili na svojem mestu Puklavec Family Wines, njihov zastopnik je imel na voljo vse, kar so v zadnjem času nagradili na tujih tekmovanjih. Nastopili so še Krampač, Glavinič in Šoster. Kot smo omenili na začetku, so mnogi tudi manjkali, tudi boljši vinarji, kaj je vzrok za to, ni povsem jasno. Gre namreč za prireditev, ki bi morala trajati več dni in bi ob boljši promociji lahko pomenila tudi najpomembnejšo prleško vinsko prireditev. Če so vina s tega območja vse bolj prepoznavna in vse kakovostnejša, bi moral to kakovost odsevati tudi vinski Salon.