Žal premnoge od več kot 200 slovenskih občin niso zgodbe o uspehu. Prezadolženost in druge posledice slabega gospodarjenja in različnih lokalnih afer in aferic povzročajo zastoje v razvoju. V občini Cerklje na Gorenjskem so posebni po marsičem: istega župana imajo od nastanka občine in Franc Čebulj rad poudari, da je treba pri proračunu občine ravnati kot skrbna in pametna gospodinja. Zato se v Cerkljah lahko pohvalijo, da nimajo niti centa dolga, in lahko razdelijo okoli 3 milijone evrov prihranjenega iz preteklih let.

Kako je ob večnem tarnanju slovenskih županov mogoč prihranek, ki pomeni skoraj polovico letnega proračuna občine pod Krvavcem, pojasnjuje župan Franc Čebulj: »Resnično smo ravnali kot skrbna gospodinja, ki tudi ob draginji in številnih izdatkih vedno zna kaj prihraniti. Lani mi ljudje niti verjeli niso, da nimamo dolgov, zdaj z rebalansom proračuna dodajamo marsikje dodaten denar. In pri tem velja omeniti, da smo končali naložbe, kot je dom za starejše občane Taber ali pa kanalizacija v osrednjem delu občine.«

V Cerkljah si tako lahko privoščijo balon in igrišče pod njim za pol milijona evrov, v različne komunalne posodobitve in pridobitve bodo dodali več kot milijon evrov, posluh pa imajo tudi za najmlajše (igrala), razvoj turizma (dodaten denar za občinski zavod za turizem) in prometno varnost.

»Okoli 800.000 evrov bomo namenili tudi za zdravstveni dom,« poudarja župan občine, ki je po različnih statističnih podatkih v samem slovenskem vrhu. Zaradi letališča je visoko tudi povprečje prihodkov, kakovost življenja pa so v desetletjih samostojnosti znali sami dvigniti na zavidljivo raven tako pri otroškem varstvu in kulturi, kot tudi pri komunalni opremljenosti. Cerklje imajo dobrih 6000 prebivalcev, na območju občine ni kake večje tovarne, pomembno vlogo pa imata seveda letališče in RTC Krvavec.

Referendum o nakupu Krvavca?

Potem ko od države niso dobili zelene luči za dokončno sodelovanje pri nakupu RTC Krvavec, ki upravlja smučišče, ni manjkalo razočaranja. Za zdaj sicer ni novic o morebitnem zaključku postopka prodaje, a župan Cerkelj ostaja optimist. V Cerkljah namreč od zamisli niso odstopili in spremljajo dogajanje v procesu prodaje, ki sicer traja že nekaj let. Kot smo zvedeli iz dobro obveščenih krogov, je vse bolj glasna pobuda, da bi o soglasju za nakup vprašali prebivalce občine na referendumu. Če bi namreč na tak način dobili pozitiven odziv, bi odpadle vse formalne ovire. »Nočem špekulirati o tem, a to je vsekakor pot do jasne in odločne odločitve, ki bi jo upoštevali vsi,« pravi župan.

Računsko sodišče je ob potegovanju občine za lastništvo opozorilo na možne pasti takega projekta. V občini so se sicer za nakup zelo zavzeli tudi lokalni podjetniki kot sovlagatelji in se združili v interesno skupino, ki bi skupaj z občino kupila RTC Krvavec. Prav zaradi tega, da bi pregnali vse dvome o splošnem strinjanju o vlaganju proračunskega denarja v tak projekt, v Cerkljah v lokalni politiki nekateri zelo resno razmišljajo o referendumu.