Ponavlja se zgodba iz leta 2014, ko je Unior iskal kupca za smučišče Krvavec, za katerega se je potem javno potegovala le občina Cerklje na Gorenjskem. Takrat v Uniorju niso izbrali ne njihove ne nobene druge ponudbe, tako da je prodaja padla v vodo. Zdaj naj bi se v Uniorju resno pripravljali na prodajo, v Cerkljah pa so zopet sklenili, da bodo vsaj zraven.

Župan Franc Čebulj je potrdil, da se občino Cerklje zanima za nakup RTC Krvavec. Tako je dobil zeleno luč občinskega sveta za sodelovanje v prodajnem procesu, ki ga za družbo Unior vodi Alta Skupina. »Razlogi za naše sodelovanje ostajajo enaki. Krvavec je zgodovinsko dajal in tudi dolgoročno lahko daje kruh mnogim ljudem iz naše občine, obenem pa je tudi razvojna priložnost za naš turizem. Seveda bo odločilna cena, ki je že prvič vplivala na to, da je bil odziv kupcev dokaj slab.«

Interes kaže tudi skupina podjetnikov

Šušljalo se je o ceni 9 milijonov evrov za podjetje, ki sicer posluje dokaj uspešno, a ima tudi precej obveznosti. Kljub temu se je po naših informacijah pod Krvavcem neuradno oblikovala skupina podjetnikov, ki naj bi z združevanjem kapitala zmogli sodelovanje v boju za Krvavec, ki je nesporna strateška in dolgoročna naložba. Ko smo enega od njih (za zdaj se v javnosti ne želijo pojavljati) vprašali, ali se podjetniki iz Cerkelj in okolice zanimajo za Krvavec, smo dobili le ohlapno zagotovilo, da bi se tega lotili le z jasno znanim izhodiščem – torej ceno. Leta 2014 Unior in občina Cerklje nista storila odločilnega koraka, da bi se dokončno pogajala o ceni in nakupu, zdaj pa naj bi v tekmo vstopili tudi resni kupci, kot so tuji skladi.

Vsekakor pa so v Cerkljah že pred nekaj leti sklenili odločneje pomagati turizmu in ustanovili tudi svoj javni zavod. Kot je že izpostavil župan Čebulj, bi bila koristna povezava vseh turističnih ponudnikov v tem delu Gorenjske in širše. Ljubljana je smučarsko zaledje Krvavca, bližina letališča je dodatno izhodišče za njegov razvoj. Krvavec je namreč znan po tem, da ima bistveno premalo nastanitvenih možnosti, zlasti hotelov, kar ga spreminja predvsem v enodnevno smučišče.

Tomažin po Voglu še do kranjskogorskega smučišča

V teh dneh se je veliko govorilo tudi o nakupu žičnic v Kranjski Gori, katerih 40-odstotni delež je kupil avstralski podjetnik slovenskega rodu Anthony Tomažin za malo več kot 800.000 evrov. Tako je postal največji lastnik. Že prej je kupil tudi v zadnjih letih rastoče in uspešne žičnice na Voglu. Zaradi dopusta v Avstraliji nismo mogli stopiti v stik z njim, direktor žičnic na Voglu Tomaž Mencinger pa o tem ni hotel ugibati. Pohvalil se je, da pri njih poletna sezona podira vse rekorde obiska.

Poletno sezono bodo prav ta konec tedna na Krvavcu popestrili s prireditvijo Kravca s Krvavca, ki jo pripravljajo pašne skupnosti tega območja. Prav sožitje med lastniki smučarskih naprav in drugimi, ki delujejo na Krvavcu, je bilo v preteklosti problematično – zdaj pa bi bil tudi to lahko adut za razvojni premik. V občini Cerklje so s številnimi naložbami (zadnja v dom za starejše občane) do zdaj dokazali, da znajo gospodariti z denarjem, niso zadolženi in znajo svoje naložbe uresničiti. Zato je njihovo vztrajanje pri nakupu Krvavca razumljivo, a vse se vedno začne in konča pri denarju.