»Ko ste videli, da je življenje nekoga v nevarnosti, se niste spraševali, kaj se splača in kaj ne. Odzvali ste se in pomagali zaradi svojega sočutja in čuta do soljudi,« je včeraj nagrajence za hrabrost in požrtvovalnost nagovoril generalni direktor policije Marjan Fank. Medalje za hrabrost in požrtvovalnost je podelil 21 policistom in 13 občanom.

Medalja za pogumna očividca umora v Pržanu

V najodmevnejši zgodbi sta hrabrost in pogum izkazala Nika Cafuta in Jure Burja, ki na včerajšnjo podelitev nista prišla. Aprila sta se zoperstavila morilcu, ki je v Pržanu hladnokrvno ustrelil najemnico lokala – svojo nekdanjo partnerico. Ko je brezkompromisno izstrelil šest nabojev, je bil lokal poln družin z otroki. Potem si je pištolo zataknil za pas in se odpravil za točilni pult. Ljudje so bili prestrašeni in ohromljeni. Cafutova, ki se je še trenutek prej igrala s svojimi nečaki, se je storilcu približala od zadaj, ga z vso močjo zgrabila okoli pasu in rok ter mu s tem preprečila morebitno nadaljnje streljanje. Njen brat Jure Burja pa mu je izza pasu vzel pištolo, iz nje izvlekel nabojnik, pištolo varno izpraznil in vse odvrgel na tla. Morilca je prijel za roko, mu jo močno pritisnil ob točilni pult in tako počakal policiste.

Medaljo policije za požrtvovalnost si je s svojim preudarnim in učinkovitim ravnanjem zaslužil tudi policist Vladimir Grmič s Policijske postaje Kočevje, ki dela na mejnem prehodu Petrina. Po klicu na pomoč je odhitel pred industrijski obrat, kjer je na dvorišču našel negibnega moškega, obdanega z ljudmi, ki mu niso znali pomagati. Začel je izvajati masažo srca, a ta ni pomagala, zato je uporabil defibrilator. Ker to ni pomagalo, je spet začel masažo in še enkrat uporabil defibrilator ter počasi vendarle zaznal srčni utrip. Šele po 20 minutah so na kraj prišli reševalci iz Kočevja, ki so potrdili, da je policist s svojim razsodnim in učinkovitim ravnanjem obolelemu rešil življenje.

Na pomoč tudi med izletom

V prostem času med vrnitvijo z izleta na Pohorju pa so ponesrečencu, ki se je močno porezal z motorno žago, pomagali člani družine Habrun. Ponesrečenca so na neprehodnem pobočju našli močno okrvavljenega in v čudnem položaju, v njegovi bližini pa so zagledali motorno žago. Z lesenih palic, ki bi se mu lahko zapičile v telo, so ga premestili, da je lažje dihal, mu dali malo vode in mu ranjeno roko povili ob telo. Ko je na kraj prišla zdravnica, je ocenila, da bo morala reševanje opraviti gorska reševalna služba, a za to ni bilo časa, saj bi ekipa gorskih reševalcev do prihoda potrebovala še uro in pol, bližalo pa se je neurje. S skupnimi močmi so zato ponesrečenega odnesli v vozilo. Ko so ga premaknili, je začel ranjeni močno krvaveti še iz noge in jasno je bilo, da so Habrunovi ravnali prav, saj bi lahko ranjenec ob nestrokovni pomoči nemudoma izkrvavel.

Kar nekaj prejemnikov medalj pa si je to častno priznanje prislužilo z reševanjem življenj ljudi, ki so si ga nameravali vzeti – med slednjimi so bili tudi otroci in mladostniki.