Zaradi bolečin v mišicah in sklepih redno ali občasno trpi več kot tri četrtine prebivalstva. Najpogostejša mesta bolečin v mišicah in sklepih so vrat, ramenski obroč, spodnji del hrbta oziroma predel križa, noge in roke. V zadnjem času so pogoste tudi bolečine v sklepih prstov rok, ki so pogosto spremenjeni in dokaj boleči.

»Bolečine v mišicah in sklepih so pogoste predvsem zaradi načina življenja z veliko sedenja, dolgotrajnih prisilnih drž, preveč fizičnih obremenitev, pogoste pa tudi zaradi pretiravanj pri rekreativnih športih,« našteva doc. dr. Nataša Kos, predstojnica Inštituta za medicinsko rehabilitacijo v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana.

Po njenih besedah je pomembno, da ob pojavu bolečine odstranimo sprožilni dejavnik, ki je bolečino povzročil. Bolečine lahko omilimo s hlajenjem bolečih predelov, počitkom, ustrezno izbranimi vajami in uporabo lokalnih protibolečinskih mazil. »Kadar bolečine po odstranitvi sprožilnih dejavnikov minejo, pregled pri zdravniku ali posebno zdravljenje ni potrebno. Ne smemo pa pozabiti, da imajo lahko bolečine tudi druge vzroke. Če ob pojavu bolečine ne ukrepamo, lahko ta preide v kronično obliko, ki je pogosto zelo trdovratna za zdravljenje,« razloži Nataša Kos.

Zato je zelo pomembno, da prisluhnemo telesu in bolečino zdravimo. Kadar so vzrok za njo denimo dolgotrajne prisilne drže za računalnikom, ki povzročajo zlasti bolečine v ramenskem obroču in predelu vratu, je smiselna sprememba in prilagoditev delovnega okolja. Včasih je dovolj že ustrezna namestitev računalnika na pravo višino ter občasne nekajminutne raztezne in sprostitvene vaje.

Samozdravljenje le za kratek čas

»Bolečina je eden pogostejših razlogov za obisk lekarne. Izbiro zdravila ali medicinskega pripomočka ter nasvet za lajšanje bolečin farmacevti vselej prilagodimo težavam in potrebam posameznika, ki jih razberemo iz nabora rutinskih vprašanj. Samozdravljenje je primerno za akutne bolečine, pri čemer moramo izločiti možnost težje poškodbe, bolečine zaradi zdravil ali hujše bolezni, pa še to le za krajši čas – od sedem do deset dni. Če v tem času ne pride do izboljšanja, svetujemo obisk zdravnika. Prav tako k zdravniku napotimo starejše in kronične bolnike, zelo previdni smo pri otrocih, nosečnicah in doječih mamicah,« pojasni specialistka farmacije mag. Darja Potočnik Benčič, direktorica Javnega zavoda Lekarne Ptuj.

Pravi, da so zaradi množice izdelkov, ki obljubljajo lajšanje bolečin v mišicah in sklepih, pogosto tudi sami v zadregi, kaj komu priporočiti, saj niso vsi izdelki za vse, niso vsi za enake težave in niso vsi enako učinkoviti. »Le izdelki, ki so registrirani kot zdravilo, imajo preverjeno učinkovitost in varnost ter s standardizirano sestavo vedno enako kakovost. Zato farmacevti vedno najprej svetujemo uporabo zdravil, ki za nas in naše bolnike pomenijo varnost, preverjeno kakovost in učinkovitost. Ali je to protibolečinsko zdravilo v obliki tablete, lokalni analgetik ali kombinacija obojega, je odvisno od moči in lokacije bolečine ter od želje bolnika,« razloži Darja Potočnik Benčič, ki ne skriva, da jim je prvo domače nedavno registrirano naravno zdravilo v obliki kreme za zdravljenje blagih bolečin v mišicah in sklepih z učinkovino eteričnega olja rožmarina svetovanje zato precej olajšalo.

»Eterično olje rožmarina učinkovito lajša bolečine v mišicah in sklepih, ki so posledica športnih poškodb, opravljanja dela v prisilni drži, prevelike telesne obremenitve ter premalo ali prekomernega telesnega gibanja,« izpostavi Tone Strnad, generalni direktor družbe Medis, ki je prva razvila in po evropskem postopku registrirala naravno zdravilo z učinkovino eteričnega olja rožmarina rosacta. Zdravilo v obliki kreme je na voljo brez recepta in se že prodaja v 20 državah Evropske unije. Ker gre za tradicionalno zdravilo rastlinskega izvora, pri katerem je učinkovitost verjetna le na podlagi dolgotrajne uporabe, kliničnih študij ni bilo treba izvesti.

Redno gibanje najboljša preventiva

»Za zdrave mišice in sklepe lahko sami veliko naredimo tudi preventivno. Pomembno je redno gibanje, predvsem če zaradi narave dela veliko sedimo, upoštevanje svojih zmogljivosti pri športnih dejavnostih in pozornost pri dvigovanju bremen. Bolečine lahko preprečimo s funkcionalno vadbo, ki obsega zavestno gibanje, vaje za moč, vaje za stabilizacijo in nežno raztezanje, zlasti priporočljivo je plavanje,« svetuje fizioterapevtka Nežka Poljanšek.

Pomembna je tudi pravilna priprava telesa na šport, s katerim se želimo začeti ukvarjati. Če se pojavi bolečina, si pomagamo s položaji, kjer se lahko popolnoma sprostimo, s protibolečinsko kremo in gibanjem, ki pomaga sprostiti mišični spazem. Če kljub pravilni vadbi bolečina ostaja, če se pojavijo nevrološki izpadi ali se bolečina na istem mestu pojavi večkrat na leto, Poljanškova priporoča obisk fizioterapevta. »Pacientom dajem tri ali štiri in ne dvajset vaj. Delati jih je treba počasi ter nežno in z mehkobo,« poudari fizioterapevtka.