»Po italijanskem Giru sem vse bolj utrujen. Za dirko Po Sloveniji težko karkoli napovedujem. Je pa res, da tisti, ki najbolj jamrajo, najbolj letijo. Primož Roglič vedno nekaj toži in poglejte, kako leti. Tudi Tadej Valjavec je rad jamral,« se je Jan Polanc (UAE Emirates) pošalil glede počutja pred današnjim začetkom 24. dirke Po Sloveniji. Potem ko je pretekli petek postal tudi državni prvak v kronometru in to celo z izboljšano časovno znamko Primoža Rogliča izpred leta dni, je dokazal, da italijanski Giro le ni pustil hudih posledic in bo glede na sloves na italijanskem Giru eden glavnih favoritov za skupno zmago. Ta se bo glede na predvidljivost dirk z elitno konkurenco odločila v soboto v kraljevski etapi iz Celja na Roglo.

Previdnost 25-letnega kolesarja iz Britofa pri Kranju kljub izjemni motivaciji za domačo preizkušnjo, na kateri bo nastopil že šestič, ni odveč. Praksa zadnjih izvedb slovenske dirke kaže, da imajo prednost kolesarji, ki so bolj sveži. Del se jih pripravlja za državna prvenstva, del za francoski Tour. Kot prvi favorit Poljak Rafal Majka z močno zasedbo Bora–Hansgrohe ali mladi Avstralec Jack Haig (Orica Scott), lani drugi za Estoncem Taaramaem. V boju za lovoriko, repliko 5200 let starega lesenega kolesa, se obeta priložnost tudi za mladega Domna Novaka (Bahrain Merida), izkušenega veterana s 16 nastopi na dirki Po Sloveniji Radoslava Rogino, ki bo ob pomoči Jureta Golčerja reševal ugled Adrie Mobila, in up ljubljanskega Roga Tadeja Pogačarja.

Za dirko Po Sloveniji zadnja leta velja, da je vsaka uvrstitev med deseterico na tej ravni vrhunski dosežek. Spada med največje etapne dirke prve kategorije UCI, kar je tretji nivo po njihovih standardih. Statistika sicer kaže, da bo 93. najmočnejša dirka na svetu. Pospešek karavani bo dal televizijski prenos na Eurosportu. Interes pokroviteljev in pritisk šefov ekip bo večji. Udeležba petih ekip WolrdToura ter pro razreda (Androni, Gazprom, Wilier Triestina) z izjemno močno zasedbo je dober dokaz. Svoje je dodal izbrani koncept trase, ki je drugačen od konkurenčnih dirk, kot je ZLM Tour na Nizozemskem s Primožem Rogličem ali bolj hribovita Route du Sud v francoskih Pirenejih. S slednjo si Slovenija deli pozornost v televizijski shemi, kar je glavni razlog za zgodnejši dnevni termin, saj se etape končajo že okoli 15. ure.

Koncept »ravninskih« etap je podoben. Nekaj selekcije bo že čez klance od Kopra čez Črni Kal, ali čez Bloke pred Kočevjem, ali jutri pred Ljubljano in v nedeljo pred Novim mestom. V ekipi Dimension Data ne bo vse podrejeno le vrnitvi Marka Cavendisha. V Slovenijo so prispeli s sprinterskim vlakom za Tour, tudi z namestniki Manxmana. Tudi v ekipi Bora ni le Majka. Sprintajo Irec Bennet, Nemec Selig. Posebej je treba opozoriti na Poljaka Jakuba Mareczka (Wilier). »Moja naloga bo pomoč. Vedno sem pripravljen,« svojo vlogo v moštvu Bahrain Merida pozna Luka Pibernik. Enake naloge imata tudi David Per in Borut Božič. Šef iz ozadja Milan Eržen in športni direktor Gorazd Štangelj sta poslala najboljšo naložbo. Sonny Colbrelli bo udarni adut tudi v lovu na zeleno majico najboljšega sprinterja na francoskem Touru. Zanimivo, da ima Colbrelli cilj današnje etape, Kočevje, še v posebej lepem spominu. Pred tremi leti je v deželi medvedov dosegel prvo profesionalno zmago.

Še večji motiv za prvo domačo zmago ima Luka Mezgec, ki v moštvu Orica Scott kot vodja sprinterskega vlaka redko dobi priložnost. »Veselim se prvega nastopa doma. Seveda želim etapno zmago, a konkurenca je huda: Colbrelli, Bennett, Cavendish. Obetajo se nam tri priložnosti. Želel bi si, da bi bila kakšna od etap bolj selektivna,« pravi Luka Mezgec. Selekcija bi bila v interesu kar nekaj ekip, zato je pričakovati zelo napadalno in zanimivo dirko.