Že tradicionalno dobrodelno druženje ob češnjah in nogometni žogi, letos že šesto, so v Goriških brdih, pred vilo Vipolže, pozdravili s pihanim orkestrom Brda, članicami Twirling mažoretnega društva Brda, prišli so tudi kraljica češenj Ana Bucik in kraljica rebule Katja Erzetič ter mladi plesalci plesnega centra ADC. Živahen uvod v športno in dobrodelno obarvano druženje je napovedal tudi pestro nadaljevanje dopoldneva na bližnjem nogometnem igrišču.

Predsednik v tesni navezi z božjim odposlancem

Podobno kot lani se je prisrčnega druženja udeležil predsednik države Borut Pahor. A je tokrat vse presenetil, saj ni bil vratar kot običajno, ampak se je odlično znašel v vlogi napadalca. Za popolnost nastopa je namreč dosegel zaključni zadetek na revijalni tekmi, in to po nesebični podaji patra Bogdana Knavsa. Slednji je stalen gost dobrodelnih prireditev, kjer je v ospredju žoga. Tokrat se mu je pridružil še koroški duhovnik Marjan Ploh, ki trenutno službuje v bližini Celovca. Prvič pa je bil gost druženja v Vipolžah slovenski junak nedavno končanega 100. Gira Jan Polanc. Zmagovalec etape s ciljem na Etni je Pahorju izročil tudi zmagovalno modro majico s podpisom odmevnega uspeha, ki jo bo predsednik namenil v dobrodelne namene. Selektor kolesarske reprezentance Andrej Hauptman je namignil, da po letošnjem svetovnem prvenstvu ne bo več edini Slovenec s kolajno z največjega tekmovanja. Slednji je namreč osvojil bron na cestni dirki na SP leta 2001 v Lizboni.

Športne zvezde in junaki Ene žlahtne štorije

Z nogometno žogo so se odlično razumeli tudi alpski smučar Štefan Hadalin, dolgoletni odbojkarski reprezentant Jasmin Čuturič, nekdanji nogometni reprezentant Matej Mavrič Rožič, nekdanji šahist Aljoša Grosar in podpredsednik državnega zbora Matjaž Nemec. Prav posebno pozornost so na zelenici pritegnili tudi člani slovenske vinske reprezentance z Danilom Steyerjem na čelu. Da so fantje res odlični, priča tudi podatek, da bo reprezentanca, ki je najboljša v Evropi, prihodnje leto gostila prvenstvo pri nas. V vlogi selektorjev sta se tokrat znašla domačin Mitja Kristančič, vrsto sezon trener domačega nogometnega kluba Brdo, in nogometaš, ki je pred več kot 30 leti v dresu Rijeke slovitemu Realu zabil dva gola, Adrian Fegic.

Seveda ni šlo brez junakov Ene žlahtne štorije: gostilničar Marko (Franko Korošec) in taksist Ibro (Ranko Babić) sta bila v središču pozornosti tako med mladimi kot starejšimi. Zanimivo, da je imel na poti do Goriških brd Babić tehnične težave s svojim vozilom in da ga je »rešil« in pravočasno pripeljal v Vipolže kar pater Bogdan Knavs. Marko in Ibro sta bila izzvana tudi na balinarski obračun (balinanje je pač prvi šport Štorije), in to s prvim in še vedno edinim županom Brd Francem Mužičem ter direktorico Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda mično Tino Novak Samec. Ob koncu sta bila veliko bolj nasmejana gostitelja prireditve, a so iz Štorije že napovedali »revanšo« z okrepljeno ekipo z Bertom na čelu.nv