Težave so izbruhnile februarja, ko je nekdanja inženirka pri Uberju Susan Fowler v blogu objavila, da so jo leto dni, kolikor ji je uspelo tam vztrajati, nenehno spolno nadlegovali. Začel je njen šef. Ko ga je prijavila kadrovski službi, je dobila odgovor, da ne bo kaznovan, ker je zelo učinkovit.

Podobnih pritožb drugih zaposlenih se je nabralo več kot 200, podjetju grozijo bojkoti, tožbe in zvezna preiskava zaradi uporabe lažne različice aplikacije za prevoze, s katero naj bi zavedli preiskave o morebitnih kršitvah lokalnih zakonodaj.

Travis Kalanick bo do nadaljnjega vodenje podjetja prepustil odboru, ki bo poskušal podjetje rešiti izpod plazu kritik in škandalov. Ko se bo vrnil, čeprav datum vrnitve še ni določen, pa bo Kalanick ostal tudi brez številnih pooblastil. Slednja bodo prešla v roke glavnemu operacijskemu direktorju. Slednji je bil imenovan v skladu s priporočili zunanje revizije, ki je razkrila katastrofalno stanje v podjetju.

Uber brez etičnih pravil obnašanja

Uber je z leti zrasel v svetovno velesilo, ki spodnaša taksi podjetja po velikih in majhnih mestih. V San Franciscu, kjer ima sedež, je s 70 milijardami dolarjev ocenjene tržne vrednosti največje podjetje. Ponudnik prevozov prek mobilne aplikacije Uber je zrasel v svetovnega velikana brez ustreznih etičnih pravil obnašanja, kar je razkrila zunanja revizija pod vodstvom nekdanjega pravosodnega ministra ZDA Erica Holderja.

Holder je objavil izsledke revizije s priporočili na 13 straneh, ki jih je nadzorni odbor Uberja potrdil v nedeljo. Med njimi je odprava vrednot 'divjega zahoda', po katerih je podjetje delovalo doslej. Uber doslej ni imel nobenih osnovnih zaščit zaposlenih pred spolnim nadlegovanjem, nasilništvom in podobnim obnašanjem.

Kalanick ostal brez številnih pooblastil

Holder je priporočil oblikovanje jasnih navodil in politik za zaščito pred takšnim obnašanjem. Kadrovski službi je naložil, naj bolje ukrepa po pritožbah, zaposleni pa naj prilagajo račune za stroške. Med priporočili je tudi navodilo, naj Kalanicku odvzamejo del pooblastil in odgovornost za vsakdanje vodenje podjetja ter to prepustijo novoustanovljenemu glavnemu operacijskemu direktorju.

Priporočil je še, naj direktorji dobijo pozitivno mnenje podrejenih, podjetje pa naj poskrbeti tudi za večjo spolno in rasno raznolikost pri zaposlovanju.

Uber je doslej že odpustil 20 ljudi, med njimi višjega podpredsednika in Kalanickovega zaveznika Emila Michaela. Poslovil se je tudi predsednik nadzornega odbora soustanovitelj Garrett Camp. Ustanovljena je bila tudi posebna telefonska številka za prijave 24 ur na dan.