Iz zaklenjene garaže občine Ajdovščina so neznanci odnesli brezpilotno letalo, s katerim so si gasilci in civilna zaščita pomagali pri odkrivanju in nadzorovanju požarov v naravi. Poleg letala je izginila tudi vsa oprema z daljinskim upravljalnikom in termovizijsko kamero vred.

Na občini so krajo zaznali pred dvema tednoma in o tem že obvestili policijo. Policisti so ugotovili, da je nekdo vlomil v garažo, saj je ključavnica poškodovana, na občini pa domnevajo, da se je to moralo zgoditi že aprila ali najkasneje maja. Sprašujejo se, kaj bo tat z brezpilotnikom počel, saj ga zaradi zakodiranosti ni mogoče kar tako aktivirati. Ker je brezpilotnik plod domačega znanja ajdovskega podjetja C-Astral, se že pojavljajo tudi ugibanja, da bi ga kdo lahko ukradel zaradi industrijskega vohunjenja.

Občina Ajdovščina je bila prva v Sloveniji, ki je za potrebe zaščite in reševanja kupila brezpilotno letalo. »Gre za mobilno enoto, ki je bila v dopolnilo trem fiksno nameščenim kameram na vzpetinah okoli Ajdovščine. Brezpilotno letalo je bilo namenjeno gasilcem za lažje nadzorovanje požara in lažje usmerjanje intervencije na območju požara,« pojasnjuje Edo Pelicon, predstavnik ajdovske občine za odnose z javnostmi.

Okoli 100.000 evrov vreden mobilni sistem z letalom je bil kupljen v okviru evropskega projekta Holistic, v katerem je občina vzpostavila inovativen nadzorni sistem za zgodnje odkrivanje požarov v naravi in samodejno alarmiranje. Doslej so brezpilotno letalo uporabili enkrat, in sicer ob novoletnem požaru pod Kucljem.