»V tem trenutku je pomembneje biti v domovini in podpreti demokrščansko opcijo. Mislim, da to najlaže počnem kot poslanec v saboru,« je na novinarski konferenci na sedežu hrvaške diplomacije odločitev o odstopu pojasnil njen vodja Davor Ivo Stier. Tamkajšnji mediji so o tem njegovem koraku ugibali že prejšnji teden ob krpanju nove vlade, navajali pa, da njen predsednik Andrej Plenković že ponujenega odstopa ni želel sprejeti, ker je bil Stier še na službeni poti v New Yorku.

Stier je povedal, da bo ostal politični tajnik HDZ in da bo nadaljeval sodelovanje s predsednikom stranke Plenkovićem. Stier je pred kratkim obžaloval prekinitev sodelovanja HDZ in stranke Most neodvisnih list v hrvaški vladi ter večkrat izjavil, da so predčasne parlamentarne volitve najboljša rešitev za hrvaško politično krizo, neposredno pa ni dejal, da je nezadovoljen zaradi vladne koalicije HDZ in HNS, čeprav je večkrat potrdil kot predstavnik skrajne konservativne ideologije, ki je v nasprotju z liberalnimi stališči HNS.

Razlika se je morda najbolje pokazala, ko je bil Stier nedavno v Zagrebu med udeleženci shoda hrvaških konservativnih pobud, ki so tesno povezane s Katoliško cerkvijo, Hod za življenje, v katerem so bili nasprotniki umetne prekinitve nosečnosti in istospolnih skupnosti. Novi podpredsednik hrvaške vlade in minister za gradbeništvo Predrag Štromar (HNS) pa se je prejšnjo soboto udeležil zagrebške parade ponosa, ki je usmerjena h krepitvi pravic skupnosti LGBT. Dosedanji hrvaški zunanji minister je bil deležen kritik opozicije, da je med februarsko razpravo na Svetu Evropske unije Hrvaška prvič zavzela konservativna stališča glede človekovih pravic in se postavila ob bok Madžarski in Poljski.

Stier je veljal za enega najtesnejših sodelavcev hrvaškega premierja. Skupaj sta zapustila položaja poslancev v evropskem parlamentu, ko je Plenković kot premierski kandidat HDZ zmagal na predčasnih parlamentarnih volitvah septembra lani. Med pogajanji o novi hrvaški vladi Stiera ni bilo videti ob premierju Plenkoviću, niti ni pokazal pripravljenosti za sodelovanje v desnosredinski-liberalni hrvaški vladi.