Dober teden dni smo se med prečrpavanjem in zalivanjem spoznavali z modro pretočno črpalko WPEm 3402 G in črnim hidroforjem Premium Line WPEm 5552/24 G s 1100 W moči in 24-litrsko tlačno posodo. Gre za dva osnovna modela, poleg njiju pa imajo pri Dilexu še celovito ponudbo potopnih, pretočnih in hidrofornih črpalk. Ob bok preizkušenemu hidroforju lahko postavimo še nekoliko šibkejši model WPEm 3402/20 G (800 W moči in 20-litrska tlačna posoda) ter WPEm 5502/24 R (1300 W in 24-litrska posoda). Slednji je za 200 W močnejši od testnega, a sodi zaradi ohišja črpalke iz nerjavne pločevine v nižji razred. Črpalki na obeh preizkušenih izdelkih imata namreč močnejše litoželezno ohišje.

Enostavna konstrukcija omogoča zanesljivo delovanje

Vrtne pretočne črpalke so manjše črpalke brez ekspanzijske posode. Princip delovanja je enostaven, saj te črpalke črpajo vodo vedno, ko je stikalo v vklopljenem položaju. Zaradi enostavne konstrukcije so to majhne prenosne naprave z dolgo življenjsko dobo in redkimi okvarami. Takšna je tudi preizkušena pretočna črpalka REM Power WPEm 3402 G, ki tehta devet kilogramov in je manjša od škatle za čevlje. Velikost, teža in konstrukcija potrjujejo, da gre za prenosno napravo ki jo lahko po potrebi priklapljamo ob prečrpavanju vode iz enega zajetja v drugega, za praznjenje poplavljenih prostorov, le občasno pa tudi za zalivanje vrta ali pranje avtomobila, saj so to že naloge, pri katerih bi pogrešali ekspanzijsko posodo. Pretočno črpalko, kot je WPEm 3402 G, lahko uporabimo tudi kot del hidroforne postaje ali namakalnega sistema z ločeno ekspanzijsko posodo. Črpalka z 800 W motorjem vodo črpa z največje globine osmih metrov in jo zmore pošiljati do 38 metrov višje. Priklop pretočne črpalke zahteva nekaj osnovnega vodovodarskega znanja in te črpalke so tem smislu nekoliko zahtevnejše za priklop kot na primer potopne črpalke, ki so ob nakupu praktično pripravljene na uporabo. Posledica enostavne konstrukcije črpalke je tudi, da se izvor morebitnih težav pri uporabi najpogosteje skriva v priklopu in ne v sami črpalki. Izkušnje kažejo, da je ob nepravilnem delovanju potopne črpalke ponavadi potreben obisk serviserja, pri težavah s pretočno črpalko pa imate dobre možnosti, da gre za hitro rešljiv problem z ventili, za katerega potrebujete le nekaj znanja in škatlo z orodjem.

Pretočna črpalka je najboljša izbira za praznjenje zbiralnika

Pretočne črpalke so najprimernejše za črpanje vode iz poplavljenih prostorov in praznjenje vodnjaka ali zajetja. Potopne črpalke morajo biti med črpanjem namreč v celoti potopljene v vodo – zato so opremljene s plovcem, ki deluje kot stikalo. Ob padcu nivoja vode pod približno 50 centimetrov pride do prekinitve črpanja in v rezervoarju tako ostane kar nekaj vode. Pretočne črpalke pa črpajo vodo prek sesalne cevi, s katero črpamo bolj učinkovito in v poplavljenem prostoru zato ostane le nekaj centimetrov vode. Tako lahko zajetje izpraznimo tudi s hidroforno črpalko, ki pa je za redno terensko delo manj primerna zaradi ekspanzijske posode. Zgolj za prečrpavanje vode iz nižje ležečega zbiralnika v drugega, praznjenje vodnjaka ob čiščenju in podobne naloge so pretočne črpalke prava izbira – za vse naloge, kjer je črpalka večino časa na enem mestu, mi pa bi si želeli med delom večkrat odpreti in zapreti tok vode, pa je nujna ekspanzijska posoda.

Črn hidrofor za stalni priklop

REM Power WPEm 5552/24 G je hidroforna črpalka s 24-litrsko tlačno posodo in 1,1 kW motorjem. Tlačna posoda omogoči tok vode pod pritiskom tudi, ko črpalka ne deluje. Prednosti takšnega sistema so številne – na primer nižja poraba elektrike, manjša obraba sestavnih delov, manj hrupa in široke možnosti uporabe. Hidroforno črpalko lahko uporabljamo za zagotavljanje primernega pritiska v hišnem vodovodnem sistemu ali celo kot edino napravo za vzpostavitev hišnega vodovoda v zidanicah, vikend hišah in manjših gospodarskih poslopjih. Tudi za zalivanje vrta z deževnico je hidroforna črpalka zaradi ekspanzijske posode bistveno bolj praktična izbira kot uporaba potopne ali pretočne črpalke.

Brez presenečenj na praktičnem preizkusu

S testnim hidroforjem smo tudi mi zalivali vrt. Čeprav ta uporaba ne nosi takšne teže kot priklop hidroforja na hišni vodovod, je vseeno preizkus zanesljivega delovanja in v času testa smo s črpalko WPEm 5552/24 G nekajkrat zalili srednje velik, v bregu ležeč vrt. Vodo smo črpali iz globine kakšnih dveh metrov; črpalka sicer omogoča črpanje do globine osmih metrov. Na drugi konec črpalke smo priklopili trideset metrov vrtne cevi, zalivati pa smo začeli na skrajni točki vrta, pri čemer smo do konca razvili cev in premagali kakšne tri metre višinske razlike. Zmerni pogoji, v katerih je črpalka delovala brez presenečenj. Ustvarila je močan curek, katerega moč med delom ni nihala. Črpalka ni razočarala, zagon je bil zanesljiv ne glede na to, koliko časa črpalke nismo uporabljali, preizkusili smo tudi delovanje varnostnega stikala za primer pomanjkanja vode. Črpalka WPEm 5552/24 G ima namreč standardno montirano tako tlačno kot varnostno stikalo za primer pomanjkanja vode ali nihanja tlaka. Pri ostalih modelih je možna dodatna montaža varnostnega stikala ob priklopu črpalke.

Prednosti uporabe vrtne črpalke

Črpalke, ki smo jih preizkusili, so nam izpolnile pričakovanja, saj so nam dale vtis, da jim lahko zaupamo tudi odgovorno vlogo kot del infrastrukture v hišnem vodovodu. Delujejo zanesljivo in tako, da po priklopu skoraj pozabimo nanje – brez potrebe po poseganju v napravo tudi po daljšem času neaktivnosti. Uporaba črpalke lahko pomembno vpliva na našo odvisnost od vodovodnega omrežja – z zbrano deževnico lahko v obdobjih poletne suše kljub omejitvi uporabe pitne vode zalivamo vrt in peremo avtomobil. Racionalnejša poraba naravnih virov, vzpostavitev hišnega vodovoda ali reševanje poplavljene kleti – domače črpalke različnih velikosti in namenov so pomemben domači pomočnik.