Doslej še nobena ekipa v finalu ni nadoknadila zaostanka 0:3 v zmagah, še najbližje temu je bil leta 1951 New York, ki si je izboril sedmo tekmo, a jo izgubil. Lani, ko sta se v finalu merili isti ekipi, je Cleveland nadoknadil zaostanek 1:3.

»To je bila tekma za življenje ali smrt. Prva, a ne zadnja. Daleč smo od tega, da bi se lahko veselili, čaka nas še veliko dela, če hočemo ubraniti naslov. Zaenkrat smo še v veliki luknji, je pa to začetek plezanja iz nje,« je dejal Kyrie Irving, eden od junakov zmage Clevelanda, saj je dosegel 40 točk. Drugi junak je bil LeBron James, prvi zvezdnik ekipe je že devetič v finalih v statistiko vpisal trojnega dvojčka, s čimer je postavil rekord, ki si ga je do zdaj delil z Magicom Johnsonom. K zmagi je prispeval 31 točk, deset skokov in 11 asistenc.

»Imamo DNK šampionov. To smo danes pokazali. Peta tekma bo še težja, a smo optimistični, vsekakor se nismo predali,« je bil zadovoljen James, ki je s svojo ekipo poskrbel še za nekaj rekordov finalnih obračunov. Cleveland je zadel kar 24 metov za tri točke, polčas dobil 86:68, v enem polčasu še nikoli ni bilo toliko košev, še nobena ekipa pa v eni četrtini ni dosegla 49 točk, kot so jih bojevniki kljub osmim zgrešenim prostim metom tokrat v prvi, v kateri jih je Irving prispeval 28. Doslej tudi nobena ekipa v enem polčasu finala ni zadela 13 metov za tri točke, kar je tokrat uspelo gostiteljem.

Po prvi četrtini so domači vodili s 16 točkami razlike, nato prednost držali, jo še nekoliko povečali, gosti pa so se z dvema zaporednima trojkama najnevarneje približali na začetku zadnje četrtine, ko je bil rezultat 115:104.

Pri Golden Statu je Kevin Durant dosegel 35 točk, slabše pa je tokrat odigral Stephen Curry, dosegel je zanj skromnih 14 točk.

Peta tekma bo v ponedeljek v Oaklandu.