Slovensko reprezentanco je na včerajšnjem zadnjem treningu na Brdu pri Kranju obiskal kapetan Boštjan Cesar (96 nastopov), ki zaradi kartonov nima pravice nastopa. Soigralcem je namenil nekaj spodbudnih besed in dal nekaj navodil nadomestnemu kapetanu Bojanu Jokiću, ki bo ekipo pripeljal na igrišče, ker ima med zbranimi največ nastopov (83). Ob Cesarju bosta zaradi kartonov manjkala še Miral Samardžić in Valter Birsa, zaradi poškodb pa Kevin Kampl in Aljaž Struna. Zanimanje za gostovanje Malte je slabo. Na stadionu pričakujejo največ 7000 gledalcev. V Slovenijo z ekipo ni dopotoval niti en malteški novinar. Na tiskovni konferenci malteške reprezentance pred tekmo je bil zgolj en predstavnik slovenskih medijev.

»Vse, kar smo načrtovali, smo naredili. Smo pripravljeni. Po zmagi Malte proti Ukrajini na prijateljski tekmi ni nič več strahu, je pa več spoštovanja. Malta je daleč od ekipe, ki bi jo premagali z lahkoto. Fantje imajo vse informacije o tekmecu, ki dobro stoji na igrišču. Vsi se branijo in iščejo svoje priložnosti v protinapadih,« je poudaril selektor Slovenije Srečko Katanec. Zatrdil je, da ima že izbrano začetno enajsterico. Prednost bodo dobili umetniki s potezo več, ki lahko s preigravanji prebijejo obrambne okope. Slovenski adut na papirju so tudi prekinitve.

»Vse dni smo trdo in dobro delali. Pripravljenost je dobra. Vemo, kako zahtevna tekma nas čaka. Malta je reprezentanca v vzponu, ki bo povzročala težave še marsikomu, zato moramo biti previdni in potrpežljivi. Vsiliti ji moramo naš slog igre in ne bomo imeli težav na poti do treh točk, ki jih nujno potrebujemo,« je v imenu ekipe povedal 31-letni Bojan Jokić.

Malta na tej tekmi ne more ničesar izgubiti, Slovenija pa lahko veliko, če ne zmaga. Največji slovenski problem je neučinkovitost. Na petih tekmah v kvalifikacijah je dosegla zgolj štiri gole, strelci vseh pa niso bili napadalci, ampak vezisti Krhin, Kronaveter in Verbič ter štoper Cesar. Slovenija je novembra lani v gosteh Malto premagal zgolj z 1:0 z zadetkom Verbiča, potem ko so gostitelji v prvem delu zapravili dve izjemni priložnosti. Enkrat so žogo namesto v prazen gol poslali čez prečko.