Je bila to napačna presoja odgovornih za varnost Otočanov? Ali je kriva premierka Theresa May, ki jim je v skladu z varčevalno politiko vlade kot notranja ministrica klestila proračun? To nadaljuje tudi kot premierka v skladu s svojo frazo, s katero je pred dnevi na smrt užalila medicinsko sestro, ki že od leta 2009 ni dobila poviška, da namreč ne obstaja »magično drevo z denarjem«. Za znižanje davkov najbogatejšim so njeni konservativci našli kar veliko drevo.

Samo še en odstotek prednosti?

Porazni nastopi Mayeve v vseh soočenjih z volilci, ki jih ni izbrala konservativna stranka, in politični prepiri o odgovornosti za pomanjšano varnost Otočanov zaradi odpuščanja dvajset tisoč policistov so dramatično znižali vodstvo konservativcev pred laburisti. V eni raziskavi celo na en sam odstotek. Nekatere druge raziskave so jim bolj naklonjene, saj jim pripisujejo od dva do trinajst odstotkov prednosti. V vsakem primeru so izgubili velik del orjaške prednosti 24 odstotkov, ki so jo imeli, ko je Mayeva razpisala volitve. Kriva je predvsem sama, saj se v kampanji, kadar ta ni bila zrežirana, ni izkazala kot »močna in stabilna voditeljica«, kar je kar naprej ponavljala. Izkazala se je za šibko in nestabilno.

Danes je tudi sama posredno kritizirala pristojne za varnost, ko je dejala, da pričakuje preiskavo o sobotnem napadu na Londonskem mostu, kakršno so napovedali tudi po napadu v Manchestru. Njen zunanji minister Boris Johnson pa se je javno vprašal, ali bi policija in varnostne službe lahko preprečile napad treh teroristov, ki je vzel sedem življenj.

Italijanska opozorila

To se je vprašal zato, ker so danes javno objavili ime tretjega napadalca. To je 22-letni v Maroku rojeni italijanski državljan Youssef Zaghba, ki je bil po materi Italijan, po očetu pa Maročan. Italijanske oblasti so nanj opozorile britanske in maroške oblasti po tistem, ko so ga marca lani aretirali, ker je hotel iz Bologne z enosmerno vozovnico, nahrbtnikom in pametnim telefonom poleteti v Istanbul in se pridružiti Islamski državi v Siriji. Italijanskim policistom naj bi rekel, da bi bil rad terorist. V njegovem telefonu so našli propagandne posnetke Islamske države. Italijansko tožilstvo ni imelo dovolj dokazov, da bi proti njemu sprožilo kazenski postopek. So pa Italijani opozorili Britance, da prihaja v London, kjer je delal v restavraciji in živel v vzhodnem delu mesta. Njegova mati pravi, da se je radikaliziral prav v Londonu.

Begunski otrok

Veliko več so Britanci izvedeli tudi o preostalih dveh napadalcih. O identiteti enega od njiju še vedno niso povsem prepričani. To naj bi bil tridesetletni Rashid Redouane, ki je znancem trdil, da je maroško-libijskega rodu. Pri njem je policija našla irsko osebno izkaznico, po kateri naj bi bil pet let mlajši Rachid El-khdar. Njegova 38-letna britanska žena Charisse O'Leary je bila ena od sedmih žensk, ki so jih aretirali v nedeljo. Največ pa se govori o 27-letnem Khuramu Buttu, ki je prišel na Otok kot dveletni otrok staršev beguncev. Britanska policija in varnostne službe priznavajo, da Youssef Zaghba in Rashid Redouane (ali Rachid El-khdar) nikoli nista bila na njihovih seznamih muslimanskih skrajnežev – potencialnih teroristov. Preiskavo proti Buttu, ki so ga otoški televizijski gledalci lani spoznali v dokumentarcu Ko je sosed mudžahid kot zelo agresivnega oboževalca Islamske države, pa so prekinili, ker so presodili, da ni nevaren. Delno menda zato, ker je bil z Britanko poročeni oče dveh otrok.