Diplomatske vezi je prekinil tudi Jemen, ki Katar obtožuje »sodelovanja s sovražnikom«, torej z radikalnimi skupinami v državi. Iz Pakistana so sporočili, da o podobni odločitvi ne razmišljajo. Savdska tiskovna agencija je objavila izjavo, v kateri Katar obtožujejo podpore teroristov in sektaških skupin, med drugim Muslimansko bratovščino, Al Kaido in Islamsko državo. Katar obtožujejo še želje po destabiliziranju Bližnjega vzhoda tudi s pomočjo promoviranja sporočil omenjenih skupin v katarskem mediju. Domnevno gre za katarsko Al Jazeero.

Sosednje države so napovedale še zaprtje skupnih meja, Egipt pa za katarske ladje in letališča zapira vsa svoja pristanišča in letališča. Vse države so tudi pozvale državljane Katarja, da v 14 dnevih zapustijo njihove države.

»Ukrepi temeljijo na lažeh«

V Katarju so v odzivu ocenili, da gre za nepravičen ukrep, katerega namen je, da bi Doha pristala na »politično skrbništvo«. »Ukrepi so neupravičeni in temeljijo na lažnih in neutemeljenih trditvah. Cilj je jasen - da bi razglasili skrbništvo nad državo, kar je kršitev katarske suverenosti,« so sporočili iz katarskega zunanjega ministrstva.

Poteza predstavlja resen razkol med vplivnimi zalivskimi državami, ki so obenem tudi tesne zaveznice ZDA. Ameriški državni sekretar Rex Tillerson jih je v odzivu pozval, naj razrešijo razlike med sabo.

Ozadje spora: obtoževanje s hekerskimi napadi in lažnimi novicami

Zaradi rastočih napetosti med zalivskimi državami in Katarjem se je zaiskrilo sicer že konec maja, ko sta Savdska Arabija in Združeni arabski emirati onemogočili dostop do katarskih medijev. Pri tem so blokirali tudi signal katarske televizijske postaje Al Jazeera. Povod za blokado katarskih medijev naj bi bile sporne izjave katarskega emirja Tamima bin Hamada al Tanija. V prispevku je pisalo, da je katarski emir v govoru med vojaško proslavo povedal, da je Iran »velika islamska sila«, ki se ji ni smotrno zoperstavljati, ter da ima veliko vpliva pri stabilizaciji regije. Poleg tega je v prispevku tudi emirjeva izjava, da ima Katar z Izraelom dobre odnose, Hamas pa je označil za legitimnega predstavnika Palestincev. Katar sporne izjave že ves čas ostro zavrača in trdi, da gre za lažne novice, ki so jih sprožili hekerji. Slednji naj bi vdrli v sistem in twitter račun katarske državne tiskovne agencije. Primer medtem preiskujejo tudi s pomočjo ameriškega FBI.

Na napadenem twitter računu katarske tiskovne agencije so se takrat pojavili tudi citati katarskega zunanjega ministra, v katerih veleposlanike Bahrajna, Egipta, Kuvajta, Savdske Arabije in Združene arabske emirate poziva, naj odstopijo od zarote proti Katarju. Tviti so bili kasneje odstranjeni.

Domnevno lažna novica o govoru se je pojavila tudi na katarski televiziji, čeprav zgolj v obliki tekočega zapisa na dnu zaslona, medtem ko ni bilo posnetkov emirjevega govora. Katarske oblasti tudi sicer trdijo, da je bil emir prisoten na proslavi, a ni imel govora.

Zbliževanje zalivskih držav in Izraela

Ameriški mediji The Intercept, The HuffPost in The Daily Beast so konec tedna objavili podatke o domnevno ukradeni elektronski pošti veleposlanika Združenih arabskih emiratov v ZDA Jusefa al Otaiba. Intercept piše, da pisma razkrivajo tesno sodelovanje med Združenimi arabskimi emirati in konservativnim ameriškim možganskim trustom FDD, ki ga financira ameriški milijarder Sheldon Adelson, sicer tesen zagovornik Izraela in tamkajšnjega premierja Benjamina Netanjahuja in velik finančni podpornik ameriških republikancev.

Tudi sicer naj bi se v zadnjih letih zalivske države močno zbližale z Izraelom. Razlog za tem naj bi bil delno strah pred vplivom Irana na regijo ob normalizaciji odnosov te perzijske države z zahodom. V drugem sporočilu se vodilni svetovalec FDD John Hannah, ki je bil nekoč tudi svetovalec nekdanjemu podpredsedniku ZDA Dicku Ceneyju, emiratskemu veleposlaniku pritoži, ker je v emiratskem hotelu v Katarju potekalo srečanje Hamasa. Emiratski veleposlanik pa je pred tem močno, a neuspešno lobiral v Beli hiši, naj podpre takratnega egiptovskega predsednika Mubaraka. Ko je na oblast v Egiptu prišla Muslimanska bratovščina pa je bil zelo kritičen do skupine in Katarja, ki ga je v elektronski pošti obtoževal podpore skupine. Katarska Al Jazeera medtem piše, da domnevno ukradena elektronska pošta razkriva zapleteno kampanjo blatenja Katarja.