Predsednik republike je januarja z močno gospodarsko delegacijo obiskal to zalivsko državo, državi pa sta takrat podpisali tudi sporazum o gospodarskem sodelovanju ter sporazum o izogibanju dvojnega obdavčevanja in preprečevanju davčnih utaj v zvezi z davki od dohodka.

Že takrat je bila glavna tema pogovorov med obema voditeljema prav krepitev gospodarskih odnosov med državama, z namenom iskanja novih priložnosti za slovensko gospodarstvo pa so organizirali tudi katarsko-slovenski poslovni forum.

Državi se pogovarjata tudi o ustanovitvi skupnega slovensko-katarskega finančnega sklada, katerega namen naj bi bil pospeševanje okrevanja in tehnološkega razvoja slovenskega gospodarstva, s poudarkom na zagotavljanju ustrezne dolgoročne donosnosti vloženih sredstev.

Katarski emir se bo tako tudi tokrat s predsednikom Türkom pogovarjal predvsem o možnostih za okrepitev gospodarskega sodelovanja na področjih blagovne menjave, storitev in investicij. Spregovorila bosta tudi o finančnem sodelovanju, sodelovanju na področju zdravstva in rehabilitacije ter na področju obnovljivih virov energije. V luči krepitve odnosov med državama se bo katarski emir srečal tudi s predsednikom vlade Borutom Pahorjem.

Državi bosta podpisali tudi več sporazumov. Med temi bodo tudi memorandum o soglasju o ustanovitvi skupnega ministrskega odbora med katarsko in slovensko vlado ter memoranduma o sodelovanju na področju turizma in zdravstva med obema vladama.