Slovenske barve v razprodani dvorani z zmogljivostjo 20.000 gledalcev bodo zastopali štirje igralci v dveh klubih, ki se bodo medsebojno udarili že v polfinalu. Veszpremov dres bodo nosili Gašper Marguč, Dragan Gajić in Blaž Blagotinšek, dres PSG, najbogatejšega kluba na svetu (letošnji proračun 17 milijonov evrov) pa Gorazd Škof. Köln bo že osmo leto zapored gostil najboljši evropski kvartet, prvič pa med četverico v Nemčiji ne bo nemškega kluba, čeprav je dežela aktualnih evropskih prvakov (Poljska 2016) sezono začela s tremi: Rhein Neckar, Kiel in Flensburg.

Med letošnjo četverico se lahko le Barcelona pohvali z naslovom evropskega prvaka – v 23 sezonah ga je osvojila osemkrat (rekord), nazadnje leta 2015. Vseeno na eni največjih svetovnih stavnic ni favorit, ampak PSG. Na nesramno bogati pariški klub, ki ga poganjajo arabski naftni dolarji, je kvota 2,50, na Barcelono 2,75, na Veszprem in Vardar po 5,50. Naslova iz minule sezone ne bodo branile poljske Kielce, ki so že v osmini finala izpadle proti Montpellieru. V lanskem finalu so Kielce proti Veszpremu sredi drugega polčasa zaostajale že za devet golov, a nato po sedemmetrovkah zmagale z 39:38.

Veszprem se je že četrtič zapored uvrstil na sklepni turnir četverice, vendar je še vedno brez lovorike. Čeprav je v zadnjih dveh letih dvakrat igral v finalu, a obakrat izgubil (Kielce, Barcelona). Nove težke naloge se zaveda tudi Gašper Marguč, ki je v lanskem finalu zgrešil eno izmed sedemmetrovk po končanih podaljških: »Žreb nam ni bil naklonjen, saj se bomo v polfinalu pomerili s PSG. Vloga favorita pripada nasprotniku in mogoče bomo zaradi tega lahko igrali bolj sproščeno. Poleg tega bi lahko bili naši prednosti, da imamo precej večji nabor igralcev kot Parižani in da smo tudi bolj izkušeni.«

Osmi sklepni turnir v Kölnu bo imel še eno posebnost – nobenemu klubu doslej ni uspelo ubraniti naslova evropskega prvaka. Tako bo tudi letos, ko bodo manjkale Kielce, rokometni strokovnjaki pa največ možnosti pripisujejo PSG. »Vsak od štirih klubov je lahko prvi in vsak tudi zadnji. Po dolgi in naporni sezoni ni vse odvisno le od kakovosti igralcev in ekip, ampak tudi od utrujenosti, športne sreče, poškodb in še marsičesa. Za naslov se ti mora vse maksimalno iziti,« pravi Nikola Karabatić, največji zvezdnik PSG, ki je bil doslej evropski prvak že s tremi različnimi klubi: Barcelono (2015), Kielom (2007) in Montpellierom (2003).