Kranjski Iskraemeco, ki kakovost odnosa med zaposlenimi in organizacijo preverja vse od začetka Zlate niti, torej deset let, je v bitko za talente stopil z »vsemi topovi«. Potencial za povečanje tehničnega kadra, ki sicer prevladuje v 738-članskem kolektivu, želijo prepoznati že med šolajočo mladino, zato izvrstno sodelujejo tako s strokovnimi srednjimi šolami kot tudi s strojno fakulteto, fakulteto za računalništvo in informatiko ter fakulteto za elektrotehniko univerze v Ljubljani. A ker je bazen tehničnega kadra dokaj plitev, na tem delu Gorenjske vse do Šenčurja in Naklega pa je še veliko drugih prodornih globalnih podjetij, med drugim gazel, pomeni, da v snubljenju dijakov in študentov še zdaleč niso sami.

Želijo si tudi tujce

Zato skušajo biti pri oglaševanju odprtih delovnih mest čim bolj prodorni in prepričljivi, v svojih vrstah pa želijo imeti tudi tuje strokovnjake, saj je podjetje s podružnicami na stari in črni celini, z ambicijo odločne širitve v Azijo in Južno Ameriko, globalni igralec na področju pametnih števcev. Podjetje, ki deluje 72 let, ima vedno odprtih več delovnih mest, trenutno pa iščejo samostojnega inženirja v podporo strankam, strokovnjaka v računovodstvu, strokovnjaka za korporativno finančno poročanje, samostojnega testnega inženirja, tehničnega inštruktorja, samostojnega inženirja tehnologije, razvojnega inženirja za programsko opremo, vodjo delovne skupine v proizvodnji, vodjo projektov v oddelku investicije, samostojnega strokovnjaka za nabavni marketing in vodilnega RF-inženirja.

Podjetje, ki je od leta 2007 v lasti egiptovske družbe El Sewedy, v razvoj na leto vloži v povprečju od osem do deset odstotkov prihodkov, ki so lani znašali 77,4 milijona evrov. Podjetje samo v razvoju zaposluje 120 ljudi, kar jih uvršča v enega največjih razvojnih oddelkov na tem področju v Evropi. Letos so prvič organizirali Iskraemecovo akademijo, ki mladim iskalcem zaposlitve (študentom) ponuja številne informacije ob vstopu na delovni trg.

Gospodarska rast pomeni tudi več zaposlovanja, posledično pa tudi večjo fluktuacijo, saj imajo zaposleni, še posebno specializirani strokovnjaki, več priložnosti za nove izzive. Ker se s tem soočajo tudi v Iskraemecu, zaposlujejo predvsem v želji po dolgoročnem sodelovanju, ob tem vlagajo veliko časa in energije v zadržanje sodelavcev. »Ponujamo paleto delovnih mest. Poleg tega vsako novo odprto delovno mesto najprej predstavimo interno, ker želimo, da se zanje odločajo tudi že naši sodelavci in si tako razgibajo karierno pot, poleg tega pa želimo, da še v večji meri zaživi moč socialnega omrežja, kar pomeni, da naše podjetje priporočijo drugim,« pojasnjuje Katja Lipič, ki skrbi za razvoj kadrov.

Povezanost je pomembna

»Zadržanje sodelavcev je za nas izjemnega pomena. Zato pripravljamo tudi različne delavnice in skrbimo za pozitivno klimo in za to, da so med seboj povezani tudi timi različnih oddelkov, ne le neposredni sodelavci,« poudarja njena kolegica Barbara Jelovčan, ki skrbi za zaposlovanje. »Naše podjetje je izredno prilagodljivo in razvojno naravnano, saj v globalni bitki ne bi preživeli. Zaposlenim zagotavljamo zanimivo delo z nenehnim izobraževanjem, jasno začrtano karierno potjo ter smo odgovorni do sodelavcev in drugih deležnikov,« pojasnjujeta Lipičeva in Jelovčanova. jpš

Zaradi narave dela zaenkrat lahko zagotovijo delo izven pisarne in bolj fleksibilen delovni čas za lažje usklajevanje zasebnega in službenega življenja le manjšemu delu sodelavcev.