Slovenski odbojkarji niso imeli veliko časa, da bi proslavili prvo uvrstitev na člansko svetovno prvenstvo, saj so se že v torek podali novim izzivom nasproti. Pot v Južno Korejo na prvi turnir svetovne lige je bila dolgotrajna in naporna, vendar so se z istimi težavami soočali tudi njihovi prvi tekmeci v Seulu, Finci, prav tako pa tudi Čehi. V najboljšem položaju so tako domačini Južnokorejci, s katerimi se bodo izbranci Slobodana Kovača pomerili v soboto.

»Prvi cilj, ki smo ga na začetku priprav načrtovali, je bil z uvrstitvijo na svetovno prvenstvo dosežen in nanj smo že pozabili. Zdaj smo osredotočeni na drugega. Težko je reči, ali se nam bo uspelo uvrstiti med dvanajst najboljših ekip v svetovni ligi. Po dolgotrajni poti in sedmih urah časovne razlike smo naredili vse, da bi čim bolje pripravili igralce na naslednji korak, saj ne želimo preskakovati stopnic. Že proti Finski bomo morali biti maksimalni, imamo zanimive igralce, kar se je potrdilo tudi v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo in od njih lahko pričakujemo dobre rezultate. Šele po turnirju v Seulu bomo razmišljali o turnirju na Japonskem, nato v Egiptu in na koncu, če bomo uspešni, še o zaključnem turnirju v Avstraliji,« je pred petkovim začetkom seulskega turnirja dejal Slobodan Kovač, selektor slovenske reprezentance.

Najtežja tekma proti Finski?

Sodeč po kvalifikacijah za svetovno prvenstvo in tudi zadnjih rezultatih na velikih tekmovanjih bodo za slovenske odbojkarje v Seulu najtrši oreh Finci, ki bodo prihodnje leto prav tako igrali na svetovnem prvenstvu. Pred štirimi leti so finski odbojkarji v prvem delu evropskega prvenstva v Herningu na Danskem v skupini premagali Slovenijo, dve leti pred tem so ji na Dunaju zaprli vrata do četrtfinala. Vse to govori o tem, da gre za močno reprezentanco, ki je na nedavnih kvalifikacijah za SP na Češkem osvojila prvo mesto pred Španijo, Češko, Švedsko, Ciprom in Severno Irsko.

»Prvi cilj bo uvrstitev na zaključni turnir v Avstraliji, nato pa boj za prvo mesto in uvrstitev v prvi razred svetovne lige. Fince in Čehe do neke mere poznamo, do začetka jih bomo spoznali še bolje. Zagotovo z njimi lahko igramo, zagotovo jih lahko premagamo. Naši cilji so jasni, vedno so najvišji,« je bil pred tekmo s Finsko odločen Jan Kozamernik, bloker slovenske izbrane vrste.

Vsi trije nasprotniki slovenskih odbojkarjev v Seulu že nekaj časa igrajo v svetovni ligi, predvsem to velja za Južno Korejo, stalni člani svetovne lige pa bodo tudi prihodnji slovenski tekmeci. Od 9. do 11. junija bo Slovenija v japonskem Takasakiju še enkrat igrala z Južno Korejo, nato pa še z Japonsko in Turčijo, od 16. do 18. junija v Kairu pa jo čakajo dvoboji z Egiptom, Finsko in Portugalsko. Zaključni turnir drugega razreda svetovne lige bo na sporedu od 23. do 25. junija v Avstraliji, nanj pa se bodo uvrstile tri prvouvrščene reprezentance po treh odigranih turnirjih in domačin Avstralija.